Składniki:
- 1 szklanka błyskawicznej kaszy manny,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 5 łyżeczek masła,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Placki z kaszy manny są miękkie i puszyste i choć w smaku przypominają nieco popularne pancakes, największą furorę robią wśród rodziców… niejadków. Dzieci, które nie przepadają za kaszą, w takiej formie chętnie ją jedzą.
Placki z kaszy manny to też jeden z prostszych przepisów na dietetyczne placuszki, dlatego warto przygotować je na śniadanie.
Z czym podać placki z kaszy manny? Możesz serwować je z ulubioną konfiturą lub owocami, dobrze smakują też z jogurtem lub tylko oprószone cukrem pudrem.
Zobacz jak zrobić placki z kaszy manny:
- Kaszę mannę wsyp do miski i zalej mlekiem. Odstaw na 20 minut, by kasza napęczniała i wchłonęła mleko.
- Roztop masło.
- Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do kaszy z mlekiem i wymieszaj.
- Dodaj cukier, masło i szczyptę soli.
- Białka ubij na sztywno, dodaj do pozostałych składników.
- Porcje ciasta nabieraj łyżką i wykładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki z kaszy manny są gotowe, gdy robią się lekko brązowe.
Placki z kaszy manny możesz podawać z różnymi dodatkami, nie tylko na słodko. Dobrze smakują także z gęstym kremowym jogurtem i ze szczypiorkiem oraz z suszonymi pomidorami i pastą guacamole.
Jeśli chcesz podać placki z kaszy manny na słono, nie dodawaj cukru.
Zobacz inne przepisy na placki:
Placki z cukinii
Placki z kaszy jaglanej
Idealne placki ziemniaczane