Kotlety ziemniaczane - przepis
Na te kotlety najlepiej nadają się mączyste odmiany ziemniaków, np. Irga, Bryza. Po odcedzeniu dokładnie je osusz, aby ładnie się rozsypały.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 15.04.2013, 05:54
Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- gałązka świeżego majeranku lub estragonu
- 1 jajko
- 1–2 łyżki śmietany
- 10 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Odcedź, osusz. Przepuść przez praskę, zmiel lub dokładnie utłucz.
- Natkę i majeranek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, śmietaną, mąką i zieleniną. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placki. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, tak by były rumiane z obu stron.
- Kotlety ziemniaczane osącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach.
Reklama
Reklama
Reklama