Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- gałązka świeżego majeranku lub estragonu
- 1 jajko
- 1–2 łyżki śmietany
- 10 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Odcedź, osusz. Przepuść przez praskę, zmiel lub dokładnie utłucz.
- Natkę i majeranek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, śmietaną, mąką i zieleniną. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placki. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, tak by były rumiane z obu stron.
- Kotlety ziemniaczane osącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach.