Składniki:
- 2 szklanki mleka (możesz też użyć mleka roślinnego),
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki miodu (sprawdzi się tu też cukier oraz syrop z agawy),
- garść ulubionych owoców, np. maliny, truskawki lub mandarynki.
Przygotowanie:
Kasza manna na mleku to śniadanie, który chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Niektórzy je uwielbiali, a inni woleliby raczej nie wspominać... My dziś przypominamy ten przepis, który mimo wszystko warto wprowadzić znowu do swojego jadłospisu.
Dzięki dodatkowi miodu i owoców kasza manna na mleku nie jest mdła, a ma naprawdę pyszny, odświeżający smak. Do tego śniadanie na ciepło zawsze lepiej syci – jeśli nadal cię to nie przekonuje, pomyśl o niej jak o naszej polskiej panna cotcie! Jak ją przygotować? Nic prostszego.
- Mleko podgrzej w garnku.
- Dodaj kaszę mannę i energicznie mieszaj – w przeciwnym razie powstaną grudki. Odstaw na minutę z ognia, dodaj miód i wymieszaj.
- Przełóż kaszę do miseczek. Udekoruj owocami i... zjadaj. Smacznego!
Więcej przepisów na szybkie śniadania:
Sałatka z kaszy jaglanej z warzywami
Racuchy z jabłkami
Puszyste bułeczki maślane
Sałatka z łososiem wędzonym