Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu

Wytrawne placki z kaszy jaglanej to bardzo szybka przekąska lub nawet cały posiłek. Możesz wykorzystać do nich kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Urszula Wilczkowska / 14.01.2020 12:21
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Placki z kaszy jaglanej to szybki i smaczny pomysł na obiad – szczególnie obiad recyklingowy, gdy została ci kasza po poprzednim obiedzie. Możesz dodać do nich także ulubione warzywa, a nawet pieczarki. Zobacz też nasz przepis na kotlety z kaszy jaglanej z warzywami.

Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, możesz zamiast niej dodać 2 całe jajka. My polecamy jednak wypróbować wersję mączną – skrobia kukurydziana sprawi, że ciasto po usmażeniu będzie z wierzchu bardzo chrupkie. Jak przygotować placki z kaszy jaglanej?

  1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
  2. Dodaj zawartość patelni do kaszy jaglanej. Dodaj również posiekany szczypiorek, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Formuj małe placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki z kaszy jaglanej podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego!

Więcej przepisów na wegetariańskie dania:
Kasza jaglana z warzywami
Warzywne leczo
Kotlety jajeczne
Pasztet z fasoli

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)