Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 7 łyżek mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Placki z kaszy jaglanej to szybki i smaczny pomysł na obiad – szczególnie obiad recyklingowy, gdy została ci kasza po poprzednim obiedzie. Możesz dodać do nich także ulubione warzywa, a nawet pieczarki. Zobacz też nasz przepis na kotlety z kaszy jaglanej z warzywami.
Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, możesz zamiast niej dodać 2 całe jajka. My polecamy jednak wypróbować wersję mączną – skrobia kukurydziana sprawi, że ciasto po usmażeniu będzie z wierzchu bardzo chrupkie. Jak przygotować placki z kaszy jaglanej?
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj zawartość patelni do kaszy jaglanej. Dodaj również posiekany szczypiorek, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Formuj małe placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki z kaszy jaglanej podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego!
Więcej przepisów na wegetariańskie dania:
Kasza jaglana z warzywami
Warzywne leczo
Kotlety jajeczne
Pasztet z fasoli