Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej,
- pół słoika suszonych pomidorów z oleju,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- pół słoika zielonych oliwek,
- 50 g sera feta,
- 1 mała cebulka,
- natka pietruszki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to jeden z najpyszniejszych przepisów na szybki obiad. W naszej wersji występuje z zielonymi oliwkami (możesz je zamienić na czarne jeśli wolisz) i serem feta (świetnie sprawdzi się ten pleśniowy).
- Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż aż wytopi się tłuszcz.
- Zdejmij boczek z patelni i przełóż na ręcznik papierowy.
- Na tłuszczu z boczku podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Po 3 minutach dorzuć ugotowaną kaszę i boczek. Dodaj tymianek i oregano, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj ze świeżą natką pietruszki i serem feta.
Więcej przepisów na jednogarnkowe dania:
4 przepisy na dania jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe z ziemniakami
Puchero - jednogarnkowe danie z Argentyny
Jambalaya - jednogarnkowe danie z ryżem
Tadżin - danie z wołowiny