Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy bulgur,
- 400 g bakłażana,
- 10 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
- opakowanie sera feta,
- 1 mała cebula,
- 50 ml soku z cytryny,
- 1 papryczka chili,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki albo świeża kolendra,
- 2 łyżki garam masala,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kasza bulgur jest wprost stworzona do sycących, rozgrzewających dań jednogarnkowych. W naszej wersji występuje z grillowanym bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi.
Dania z kaszą to świetna alternatywa dla jednogarnkowych dań z ziemniakami.
- Zacznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go w plastry o grubości 1 cm, dokładnie nasmaruj oliwą z oliwek, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej (możesz to również zrobić w piekarniku).
- Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oliwy, podsmaż drobno pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i garam masalę.
- Dodaj kaszę i pokrojone w kostkę plastry ugrillowanego bakłażana.
- Całość skrop sokiem z cytryny.
- Podawaj z pokruszonym serem feta i świeżą kolendrą.
Więcej przepisów na dania obiadowe:
4 przepisy na dania jednogarnkowe
Przepis na leczo z kurczakiem
Tadżin - przepis na marokańskie danie
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem