Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe

Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
/ 02.04.2020 15:52
DRUKUJ PRZEPIS
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 300 g kaszy pęczak,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g parmezanu,
  • 800 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego),
  • natka pietruszki,
  • 100 ml półwytrawnego, białego wina,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kaszotto z suszonymi grzybami to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak - podsmażona na maśle, z dodatkiem sera długodojrzewającego i podlewana aromatycznym bulionem stanie się idealnie kremowa i rozgrzewająca. 

Do kaszotto z suszonymi grzybami możesz wykorzystać bulion warzywny lub mięsny - niestety, tego kroku nie da się zastąpić gotową kostką rosołową lub wodą.

  1. Namocz grzyby.
  2. Na małym ogniu w garnku podgrzej bulion.
  3. Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzej masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i całą kaszę (suchą, nieugotowaną).
  5. Gdy ziarenka kaszy będą dokładnie pokryte masłem, dodaj 100 ml bulionu.
  6. Gdy kasza wchłonie bulion, dodaj kolejne 100 ml. 
  7. Gdy wykorzystasz połowę wywaru warzywnego, dodaj suszone grzyby i wlej białe wino.
  8. Gdy kasza wchłonie całość, ponownie wlewaj po 100 ml bulionu (powinnaś mieć jeszcze 4 porcje).
  9. Na sam koniec dodaj starty parmezan i zamieszaj.
  10. Kaszotto z suszonymi grzybami podawaj z natką pietruszki.

Więcej pomysłów na dania z kaszą:
Kaszotto z zielonym groszkiem i grzybami
Placki z kaszy manny i cukinii
Przepisy na dania z kaszą jaglaną
Kasza gryczana z boczkiem i pomidorami
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem

DRUKUJ PRZEPIS