Składniki:
- 300 g kaszy pęczak,
- 150 g suszonych grzybów,
- 1 mała cebulka,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g parmezanu,
- 800 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego),
- natka pietruszki,
- 100 ml półwytrawnego, białego wina,
- 50 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kaszotto z suszonymi grzybami to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak - podsmażona na maśle, z dodatkiem sera długodojrzewającego i podlewana aromatycznym bulionem stanie się idealnie kremowa i rozgrzewająca.
Do kaszotto z suszonymi grzybami możesz wykorzystać bulion warzywny lub mięsny - niestety, tego kroku nie da się zastąpić gotową kostką rosołową lub wodą.
- Namocz grzyby.
- Na małym ogniu w garnku podgrzej bulion.
- Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzej masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i całą kaszę (suchą, nieugotowaną).
- Gdy ziarenka kaszy będą dokładnie pokryte masłem, dodaj 100 ml bulionu.
- Gdy kasza wchłonie bulion, dodaj kolejne 100 ml.
- Gdy wykorzystasz połowę wywaru warzywnego, dodaj suszone grzyby i wlej białe wino.
- Gdy kasza wchłonie całość, ponownie wlewaj po 100 ml bulionu (powinnaś mieć jeszcze 4 porcje).
- Na sam koniec dodaj starty parmezan i zamieszaj.
- Kaszotto z suszonymi grzybami podawaj z natką pietruszki.
Więcej pomysłów na dania z kaszą:
Kaszotto z zielonym groszkiem i grzybami
Placki z kaszy manny i cukinii
Przepisy na dania z kaszą jaglaną
Kasza gryczana z boczkiem i pomidorami
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem