Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 mandarynka,
- garść ulubionych kiełków,
- sól i pieprz do smaku,
- sos balsamiczny,
- oliwa.
Przygotowanie:
Kasza jaglana z warzywami to świetny pomysł na bardzo szybki, lekki i zdrowy obiad. Dodaj do niej ulubione warzywa, a nawet... owoce! Dodatek mandarynek przełamie jej smak i doda odświeżającej słodyczy.
Zobacz też inne przepisy na szybki obiad.
Przygotuj sos na bazie sosu balsamicznego i oliwy. Możesz też dodać do niej sos winegret. Kasza jaglana z warzywami smakuje doskonale zarówno chwilę po ugotowaniu, jak i chwilę później już na zimno. Jak ją przygotować?
- Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, a następnie kilka razy przelej wrzątkiem. Ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Warzywa umyj. Cebulę pokrój w plasterki, pomidory na połówki. Mandarynkę obierz, a jej cząstki pozbaw zewnętrznych błonek.
- Na talerz nałóż kaszę jaglaną (daj jej wcześniej nieco ostygnąć), przykryj ją szpinakiem i resztą warzyw, a także kiełkami. Na górę połóż kilka cząstek mandarynki.
- Całość polej sosem, dopraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę naciesz oko swoim dziełem i... smacznego!
Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z pora i warzyw
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z tortellini
Sałatka cezar z kurczakiem