Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag niewędzonego sera typu oscypek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój na pół. Warzywa zalej ok. 2 l wody, zagotuj.
- Do warzyw wsyp opłukaną soczewicę, dodaj trochę soli. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Cebulę, pietruszkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową (chociaż marchewkę możesz pokroić i ponownie wrzucić do zupy).
- Dodaj posiekany czosnek i curry. Gotuj jeszcze ok. 3 min.
- Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podawaj posypaną pokrojonym w kostkę serem oraz posiekanym szczypiorkiem.