Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie

Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
/ 30.03.2020 14:06
DRUKUJ PRZEPIS
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem - pyszny przepis na jednogarnkowe danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 300 g kaszy pęczak,
  • opakowanie mrożonego groszku,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g sera długodojrzewającego (np. Dziugas albo Bursztyn),
  • 800 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego),
  • natka pietruszki,
  • 100 ml półwytrawnego, białego wina,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem przygotowuje się dokładnie tak samo jak klasyczne, włoskie risotto - razem z białym winem i warzywnym bulionem, z tą tylko różnicą, że podstawą dania jest kasza a nie ryż.

  1. Godzinę przed przygotowaniem dania, namocz grzyby.
  2. Na małym ogniu w garnku podgrzej bulion. Nie musisz go zagotowywać, powinien być jednak na tyle ciepły, aby nie obniżał temperatury dania po wlaniu go na patelnię.
  3. Rozgrzej na dużej patelni (lub w garnku, jak ci wygodniej) masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w drobniutką kostkę.
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i całą kaszę (suchą, nieugotowaną).
  5. Gdy ziarenka kaszy będą pięknie błyszczały, czyli będą dokładnie pokryte masłem, dodaj pierwszą część bulionu - optymalnie będzie, jeśli 800 ml podzielisz na 8 porcji, czyli 100 ml.
  6. Gdy kasza wchłonie bulion, dodaj kolejną część warzywnego wywaru. Czynność powtórz (na tym etapie kasza powinna wchłonąć już 300 ml bulionu). 
  7. Dodaj groszek, suszone grzyby i wlej białe wino.
  8. Gdy kasza wchłonie całość, ponownie wlewaj po 100 ml bulionu (zostało ci jeszcze 5 porcji) - dodawaj kolejną porcję dopiero aż kasza wchłonie.
  9. Na sam koniec dodaj starty ser i zamieszaj.
  10. Podawaj kaszotto z natką pietruszki.

Więcej przepisów na dania z kaszą:
Sałatka z kaszy gryczanej
Placki z kaszy manny i cukinii
Przepisy na dania z kaszą jaglaną

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA