Składniki:
- 300 g kaszy pęczak,
- opakowanie mrożonego groszku,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 mała cebulka,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g sera długodojrzewającego (np. Dziugas albo Bursztyn),
- 800 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego),
- natka pietruszki,
- 100 ml półwytrawnego, białego wina,
- 50 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem przygotowuje się dokładnie tak samo jak klasyczne, włoskie risotto - razem z białym winem i warzywnym bulionem, z tą tylko różnicą, że podstawą dania jest kasza a nie ryż.
- Godzinę przed przygotowaniem dania, namocz grzyby.
- Na małym ogniu w garnku podgrzej bulion. Nie musisz go zagotowywać, powinien być jednak na tyle ciepły, aby nie obniżał temperatury dania po wlaniu go na patelnię.
- Rozgrzej na dużej patelni (lub w garnku, jak ci wygodniej) masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w drobniutką kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i całą kaszę (suchą, nieugotowaną).
- Gdy ziarenka kaszy będą pięknie błyszczały, czyli będą dokładnie pokryte masłem, dodaj pierwszą część bulionu - optymalnie będzie, jeśli 800 ml podzielisz na 8 porcji, czyli 100 ml.
- Gdy kasza wchłonie bulion, dodaj kolejną część warzywnego wywaru. Czynność powtórz (na tym etapie kasza powinna wchłonąć już 300 ml bulionu).
- Dodaj groszek, suszone grzyby i wlej białe wino.
- Gdy kasza wchłonie całość, ponownie wlewaj po 100 ml bulionu (zostało ci jeszcze 5 porcji) - dodawaj kolejną porcję dopiero aż kasza wchłonie.
- Na sam koniec dodaj starty ser i zamieszaj.
- Podawaj kaszotto z natką pietruszki.
Więcej przepisów na dania z kaszą:
Sałatka z kaszy gryczanej
Placki z kaszy manny i cukinii
Przepisy na dania z kaszą jaglaną