gazpacho, zupa pomidorowa fot. Fotolia

Gazpacho - przepis na chłodnik pomidorowy Penelope Cruz

Przez kilka lat aktorka była wegetarianką. Wtedy do jej ulubionych potraw należało gazpacho.
/ 17.07.2013 15:04
gazpacho, zupa pomidorowa fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • duża papryka (czerwona lub zielona)
  • cebula
  • ogórek
  • ząbek czosnku
  • dwie kromki chleba
  • garść zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • ewentualnie świeża kolendra


Sposób wykonania:

  1. Do miski włóż chleb, polej go oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym. Wymieszaj ręką, aby oliwa dobrze wsiąkła. Odstaw chleb do lodówki.
  2. Przygotuj warzywa: sparz pomidory i usuń z nich skórkę, oczyść paprykę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę i wyciśnij do nich czosnek. Dodaj schłodzony chleb i zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, dolej troszkę wody.
  3. Przed podaniem schłódź jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Udekoruj grzankami i gałązkami kolendry.

Kulinarne inspiracje - forum >>