Czym zagęścić zupę?

Czym zagęścić zupę? Zazwyczaj używamy mąki lub zasmażki, ale istnieją inne metody, mniej tuczące i zdrowsze. Przedstawiamy wam kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy!
Czym zagęścić zupę? fot. Fotolia

Czym zagęścić zupę? Poznajcie kilka sprawdzonych sposobów! Zazwyczaj używamy mąki lub zasmażki, ale istnieją też inne metody, mniej tuczące i zdrowsze. Przedstawiamy wam kilka sprawdzonych pomysłów, czym zagęścić zupę!

Sposoby zagęszczania zup:

  • zasmażka - mąkę podsmażamy na tłuszczu, gdy zrobi się gęsta papka, wlewamy odrobinę zupy, rozprowadzamy dokladnie, wlewamy całość do zupy,
  • mąka - mąkę pszenną lub ziemniaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wymieszać z zimną wodą i taką zawiesinę wlać powoli, cały czas mieszając, do gotującej się zupy, jeszcze chwilę gotować,

  • śmietana - wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki, połączyć z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do pozostałej zupy i zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak,
  • zmiksowane warzywa - część warzyw przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z zupą,
  • żółtka - żółtko jajka rozbełtać z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek) i dodać do gorącej zupy, nie gotować ponownie, żeby żółtko się nie ścięło,
  • kaszka manna - do zupy należy dodać 2-3 łyżki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.

Poznaj kilka przepisów na pyszne zupy:

Zupy kremy

Wiosenne zupy

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
ja uważam że nie powinno pchać się mąki do zupy do sosu tak dodaję ale jestem nauczony do zup zabielanych tylko śmietaną bez mąki. Jak dodamy więcej warzyw to one będą stanowiły zdrowe zagęszczenie zupy
/6 lat temu
Kaszę czasami dodaje do kalafiorowej zupy.