Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna

Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to bardzo sycąca propozycja na obiad. Dodaj do niej kalafior, pomidory i kilka ziemniaków.
Urszula Wilczkowska / 16.01.2020 11:54
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 1 litr dowolnego bulionu,
  • 200 g podwędzanej kiełbasy,
  • 0,5 małego kalafiora,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku lub oregano,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to danie, które zastąpi ci cały obiad. Jest sycące i bardzo aromatyczne – z pewnością zasmakuje całej rodzinie! Zamiast czerwonej soczewicy możesz też użyć soczewicy zielonej lub czarnej.

Nie dodawaj do gotującej soczewicy soli. Sprawi to, że stanie się twarda, a chcemy, by była jak najbardziej kremowa. Zobacz nasz poradnik jak gotować soczewicę. Zupa z soczewicy dobrze smakuje też w formie kremu, możesz więc zmiksować ją przed dodaniem kiełbaski. Jak ją przygotować?

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż w dużym garnku na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  2. Dodaj soczewicę, pokrojony kalafior i ziemniaki oraz pomidory. Zalej bulionem i gotuj, aż składniki będą miękkie. Powinno to zająć około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem według uznania
  3. Kiełbaskę pokrój w ćwierćplasterki. Przełóż do garnka i zamieszaj, zagotuj i wyłącz.
  4. Zupę z soczewicy podawaj samą, z chlebkiem lub domową bułką. Smacznego!

Zupa z soczewicy świetnie smakuje z kiełbaską, ale jeśli nie jesz mięsa, tofu wędzone doskonale ją zastąpi. Użyj wtedy też warzywnego bulionu – stworzysz pyszną i pożywną wegańską zupę.

Taką wersję możesz zabielić też mleczkiem kokosowym. Byłaby to pyszna zupa z soczewicy w nieco indyjskim stylu!

Więcej przepisów na zupy:
Grochówka wojskowa
Tradycyjna kwaśnica
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Zupa marchewkowa

DRUKUJ PRZEPIS