Składniki:
- 250 g suchej czerwonej soczewicy,
- 1 litr dowolnego bulionu,
- 200 g podwędzanej kiełbasy,
- 0,5 małego kalafiora,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku lub oregano,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to danie, które zastąpi ci cały obiad. Jest sycące i bardzo aromatyczne – z pewnością zasmakuje całej rodzinie! Zamiast czerwonej soczewicy możesz też użyć soczewicy zielonej lub czarnej.
Nie dodawaj do gotującej soczewicy soli. Sprawi to, że stanie się twarda, a chcemy, by była jak najbardziej kremowa. Zobacz nasz poradnik jak gotować soczewicę. Zupa z soczewicy dobrze smakuje też w formie kremu, możesz więc zmiksować ją przed dodaniem kiełbaski. Jak ją przygotować?
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż w dużym garnku na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewaj.
- Dodaj soczewicę, pokrojony kalafior i ziemniaki oraz pomidory. Zalej bulionem i gotuj, aż składniki będą miękkie. Powinno to zająć około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem według uznania
- Kiełbaskę pokrój w ćwierćplasterki. Przełóż do garnka i zamieszaj, zagotuj i wyłącz.
- Zupę z soczewicy podawaj samą, z chlebkiem lub domową bułką. Smacznego!
Zupa z soczewicy świetnie smakuje z kiełbaską, ale jeśli nie jesz mięsa, tofu wędzone doskonale ją zastąpi. Użyj wtedy też warzywnego bulionu – stworzysz pyszną i pożywną wegańską zupę.
Taką wersję możesz zabielić też mleczkiem kokosowym. Byłaby to pyszna zupa z soczewicy w nieco indyjskim stylu!
Więcej przepisów na zupy:
Grochówka wojskowa
Tradycyjna kwaśnica
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Zupa marchewkowa