Składniki:
Zupa botwinkowa nie gości zbyt często na naszych stołach. Niesłusznie! Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną!
Pikantna zupa z soczewicy - przepis
- 3 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- mała cebula
- pęczek botwinki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 50 ml śmietany
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę botwinkową zabielaną!
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół.
- Warzywa zalej 1,5 l wody, zagotuj.
- Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut.
- Botwinkę oczyść, posiekaj buraczki i liście.
- Wrzuć do wywaru, całość gotuj około 5 minut.
- Dodaj przekrojony ząbek czosnku, gotuj przez 2 minuty.
- Zupę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj.
- Podawaj z pokrojonym jajkiem.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"