Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g kasztanów jadalnych
- 200 ml soku z żurawiny
- 200 g krewetek królewskich 16/20
- 250 g groszku cukrowego
- litr bulionu
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 szalotki
- łyżeczka masła
- 4 łodygi szałwii
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Zobacz przepis Roberta Sowy na zupę kasztanową!
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym maśle podduś obrane kasztany i cebulę.
- Dodaj sok żurawinowy oraz bulion.
- Listki szałwii umyj, osusz.
- Kilka ładnych listków pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do zupy.
- Gotuj przez 30 minut, następnie zmiksuj zupę i dopraw do smaku.
- Groszek wrzuć na osoloną wodę, gotuj 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą.
- Krewetki obierz, przekrój wzdłuż na dwie części, oczyść i obsmaż z obu stron na oliwie.
- Dodaj żurawinę i groszek cukrowy, całość dopraw do smaku.
- Śmietanę ubij na pół sztywno i zmieszaj z zupą.
- Do kremu kasztanowego dodaj krewetki, groszek cukrowy oraz żurawinę.
- Przed podaniem zupę udekoruj listkami szałwii.
Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)