Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- cebula
- łyżka masła
- 25 dag świeżych, młodych liści pokrzywy
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sok z cytryny
- łyżka mąki
- po 50 ml śmietany kwaśnej i śmietanki kremówki
- jajko
- 5 dag wędzonki w plastrach
- łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę pokrzywową z wędzonką!
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Zeszklij na maśle.
- Pokrzywę opłucz, osusz, oberwij listki, większe posiekaj.
- Dodaj do cebuli, przesmaż mieszając.
- Pokrzywę i cebulę zalej bulionem, gotuj 5 minut.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Mąkę rozprowadź śmietaną, śmietanką i jajkiem.
- Rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, zagotuj.
- Wędzonkę pokrój w paski, zrumień na oleju.
- Zupę rozlej do miseczek, posyp wędzonką.
- Zupę podaje się z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem.