Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 cebula obrana i drobno posiekana
- 2-3 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka nasion kolendry rozbitych w moździerzu
- 1 listek laurowy
- 2 puszki pomidorów obranych ze skórki
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżka skórki pomarańczy
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
W lutowym numerze "Urody Życia" znajdziecie wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na zupę pomidorową z nutką pomarańczy! Wprost kusi, by go przetestować!
- Na dnie garnka rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
- Dodaj nasiona kolendry, pokrojone pomidory razem z sokiem i pozostałe składniki. Zagotuj.
- Usuń listek laurowy. Zupę możesz zmiksować.
- Posyp zupę posiekanymi świeżymi ziołami i ewentualnie prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Na podstawie artykułu w magazynie "Uroda Życia"