Składniki:
- 200 g makaronu
- 2 cebule - obrane i pokrojone na ćwiartki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połówka selera
- połówka pora
- gałązki natki pietruszki
- koperek
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 350 g dorsza lub pstrąga
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę rybną!
- Do garnka wlej 800 ml wody i dodaj warzywa: cebulę, marchew, korzeń i natkę pietruszki, seler, por, gałązki koperku oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu.
- Gotuj wywar na małym ogniu przez około godzinę, dopraw solą i pieprzem.
- Makaron gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Z ugotowanego wywaru łyżką cedzakową wyjmij warzywa i dodaj umytą, pokrojoną rybę, którą gotuj przez 20 minut w wywarze.
- Po tym czasie wyjmij rybę i podziel na kawałki, usuwając ości.
- Rybę i makaron ułóż na talerzach, następnie zalej wywarem oraz udekoruj ziołami i warzywami z gotowania.