Warzywa w sosie curry

Potrawę warto przyprawić sokiem z cytryny.
/ 29.01.2007 14:03

Składniki:
- pół kalafiora
- róża brokułu
- strąk czerwonej papryki
- puszka kukurydzy w minikolbach
- 2 plastry ananasa
- szklanka fasoli szparagowej (może być mrożona)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- łyżka curry
- szklanka bulionu warzywnego (może być rozpuszczony z kostki)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
- cukier
- 100 ml jogurtu naturalnego

Kalafior i brokuł opłukać, podzielić na różyczki; ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku lub na parze; cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju; dodać posiekany czosnek, imbir i curry, wymieszać; dodać kalafior, brokuł, pokrojoną na paski paprykę, osączoną kukurydzę i kawałki ananasa oraz zamrożoną fasolkę, mieszając przesmażyć; podlać bulionem, gotować 2–3 min; wymieszać z jogurtem, podgrzać, doprawić.

Rada:
Potrawę warto przyprawić sokiem z cytryny. Zamiast curry można użyć mieszanki mielonej kurkumy, kolendry i kardamonu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)