W Lidlu kupisz teraz pstrąga łososiowego za jedyne 3,79 zł. Mamy 3 sprawdzone przepisy na tę rybę
fot. Adobe Stock
Pstrąg łososiowy to pyszna ryba, a teraz w Lidlu kupisz ją w bardzo dobrej cenie. Zobacz przepis na pstrąga w glazurze, pieczonego w piekarniku oraz przyrządzonego na parze.
Pstrąg łososiowy to wyjątkowo smaczna ryba. Przypomina łososia, ale jest mniej tłusty (stąd będzie idealny dla osób na diecie) i zdecydowanie tańszy. W Lidlu kupisz go teraz w wyjątkowo dobrej cenie: 100 g tej ryby kosztuje zaledwie 3,79 zł. To oznacza, że za 15 złotych przyrządzisz pstrąga dla całej rodziny!
Jak go przyrządzić? My proponujemy 3 przepyszne i proste przepisy, które zasmakują zarówno niejadkom, jak i tym o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu. To nie tylko klasyczny pstrąg z piekarnika!
Pstrąg w glazurze z miodu i sosu sojowego
Składniki:
400 g pstrąga łososiowego,
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki miodu,
4 łyżki octu winnego,
200 g ryżu,
0,5 łyżki oliwy,
1 paczka świeżego szpinaku,
1 ząbek czosnku,
ziarna sezamu.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sos sojowy, miód oraz ocet winny. Zalej marynatą rybę i odstaw na co najmniej 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Rybę razem z marynatą przełóż do folii aluminiowej i umieść na blasze.
Piecz pstrąga przez około 15 minut.
Ryż ugotuj w 1,5 szklanki wody według instrukcji na opakowaniu.
Szpinak blanszuj na patelni, dodaj ząbek czosnku i według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
Ułóż na talerzu ryż i szpinak. Na górze połóż pieczonego pstrąga, a całość posyp sezamem. Smacznego!
Pstrąg pieczony w całości
Składniki:
2 małe pstrągi,
1 cytryna pocięta w plastry,
olej lub oliwa z oliwek,
4 gałązki natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ryby nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na jednym boku każdej z nich zrób długie, ale płytkie nacięcia.
Do środka ryb włóż natkę pietruszki oraz plastry cytryny.
Zawiń pstrągi w folię i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
Łosoś z piekarnika w folii to pyszny sposób na smaczny i prosty obiad - możesz go zaserwować w ramach zwykłego, codziennego obiadu lub np. podczas kolacji wigilijnej. Nie zapomnij też o przyprawach: sięgnij po sól, pieprz, sok z cytryny, a także słodką paprykę. Zobacz nasz przepis na łososia w folii z piekarnika.
Pstrąg z piekarnika to bardzo zdrowy (ale i bardzo smaczny) pomysł na obiad. Oprócz ryby, do przygotowania tego dania potrzebujesz jeszcze oliwy, rozmarynu, tymianku, czosnku, soli, pieprzu oraz cytryny. Warto sięgnąć po świeże zioła, które wydobędą z pstrąga prawdziwą głębię smaku.
Rolada szpinakowa z łososiem to przekąska, która zawsze wszystkim smakuje. Mamy sprawdzony przepis na roladę szpinakową - do nadzienia wykorzystaj śmietankowy serek kanapkowy lub serek mascarpone.
Tatar ze śledzia jest idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie. Polecamy w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis na tatar ze śledzia zawsze się udaje.
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.