W Lidlu kupisz teraz pstrąga łososiowego za jedyne 3,79 zł. Mamy 3 sprawdzone przepisy na tę rybę

pstrąg łososiowy przepisy fot. Adobe Stock
Pstrąg łososiowy to pyszna ryba, a teraz w Lidlu kupisz ją w bardzo dobrej cenie. Zobacz przepis na pstrąga w glazurze, pieczonego w piekarniku oraz przyrządzonego na parze.
Urszula Wilczkowska / 13.02.2020 09:03
pstrąg łososiowy przepisy fot. Adobe Stock

Pstrąg łososiowy to wyjątkowo smaczna ryba. Przypomina łososia, ale jest mniej tłusty (stąd będzie idealny dla osób na diecie) i zdecydowanie tańszy. W Lidlu kupisz go teraz w wyjątkowo dobrej cenie: 100 g tej ryby kosztuje zaledwie 3,79 zł. To oznacza, że za 15 złotych przyrządzisz pstrąga dla całej rodziny!

Jak go przyrządzić? My proponujemy 3 przepyszne i proste przepisy, które zasmakują zarówno niejadkom, jak i tym o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu. To nie tylko klasyczny pstrąg z piekarnika!

Pstrąg w glazurze z miodu i sosu sojowego

Składniki:

  • 400 g pstrąga łososiowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 200 g ryżu,
  • 0,5 łyżki oliwy,
  • 1 paczka świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy, miód oraz ocet winny. Zalej marynatą rybę i odstaw na co najmniej 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Rybę razem z marynatą przełóż do folii aluminiowej i umieść na blasze. 
  3. Piecz pstrąga przez około 15 minut.
  4. Ryż ugotuj w 1,5 szklanki wody według instrukcji na opakowaniu.
  5. Szpinak blanszuj na patelni, dodaj ząbek czosnku i według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Ułóż na talerzu ryż i szpinak. Na górze połóż pieczonego pstrąga, a całość posyp sezamem. Smacznego!

Pstrąg pieczony w całości

Składniki:

  • 2 małe pstrągi,
  • 1 cytryna pocięta w plastry,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • 4 gałązki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Ryby nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na jednym boku każdej z nich zrób długie, ale płytkie nacięcia.
  3. Do środka ryb włóż natkę pietruszki oraz plastry cytryny.
  4. Zawiń pstrągi w folię i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
  5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z pora. Smacznego!

pstrąg łososiowy pieczony przepis
fot. Adobe Stock

Pstrąg łososiowy na parze

Skła​dniki:

  • 200 g filetów z pstrąga,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • koperek,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie posyp koperkiem
  2. Umieść filety w parownicy lub w garnku do gotowania na parze. Przykryj pokrywką.
  3. W zależności od wielkości filetów, gotuj ryby przez około 20-25 minut.
  4. Podawaj ze zdrową surówką do obiadu, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Zobacz też więcej przepisów na ryby:

Aromatyczny i soczysty łosoś z piekarnika w folii. Wypróbuj ten przepis
Aromatyczny i soczysty łosoś z piekarnika w folii. Wypróbuj ten przepis
Łosoś z piekarnika w folii to pyszny sposób na smaczny i prosty obiad - możesz go zaserwować w ramach zwykłego, codziennego obiadu lub np. podczas kolacji wigilijnej. Nie zapomnij też o przyprawach: sięgnij po sól, pieprz, sok z cytryny, a także słodką paprykę. Zobacz nasz przepis na łososia w folii z piekarnika.
Pstrąg z piekarnika, który aż rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Pstrąg z piekarnika, który aż rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Pstrąg z piekarnika to bardzo zdrowy (ale i bardzo smaczny) pomysł na obiad. Oprócz ryby, do przygotowania tego dania potrzebujesz jeszcze oliwy, rozmarynu, tymianku, czosnku, soli, pieprzu oraz cytryny. Warto sięgnąć po świeże zioła, które wydobędą z pstrąga prawdziwą głębię smaku.
Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis na imprezy i nie tylko
Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis na imprezy i nie tylko
Rolada szpinakowa z łososiem to przekąska, która zawsze wszystkim smakuje. Mamy sprawdzony przepis na roladę szpinakową - do nadzienia wykorzystaj śmietankowy serek kanapkowy lub serek mascarpone.
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia jest idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie. Polecamy w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis na tatar ze śledzia zawsze się udaje.
Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem może być sycącym daniem głównym albo efektowną przekąską - wszystko zależy od tego, na jakie kawałki ją pokroisz.
Przepis na mirunę - pyszna, delikatna ryba z piekarnika i z patelni
Przepis na mirunę - pyszna, delikatna ryba z piekarnika i z patelni
Miruna to smaczna ryba z rodziny dorszowatych. Jest chuda i bardzo zdrowa. Można ją przygotować zarówno w piekarniku, jak i usmażyć na patelni.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Nasza polędwica z dorsza doskonale smakuje z duszoną kapustą pak choi. Dodaj do niej czosnku oraz odrobiny tajskiej bazylii i podawaj z ryżem.
Pieczony pstrąg łososiowy. Przepis na zdrowy i lekki obiad
Pieczony pstrąg łososiowy. Przepis na zdrowy i lekki obiad
Pstrąg łososiowy to mniej tłusty, ale równie zdrowy odpowiednik łososia. Doskonale sprawdzi się na zdrowy obiad dla ososby dbającej o linię.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Tortilla z łososiem pieczonym. Prosty przepis
Tortilla z łososiem pieczonym. Prosty przepis
Tortille z łososiem to doskonała alternatywa dla osób, którym znudziła się wersja z kurczakiem. Zajmuje tyle samo czasu, a smakuje jeszcze lepiej.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.
Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis
Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis
Roladki z łososiem to doskonała przekąska nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Zasmakuje nawet największym niejadkom!
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Sałatka z łososiem wędzonym – smaczna i zdrowa przekąska
Sałatka z łososiem wędzonym – smaczna i zdrowa przekąska
Sałatka z łososiem wędzonym to szybki i prosty sposób na przekąskę, a nawet na zdrowe śniadanie czy lunch. Jakie warzywa warto do niej dodać?
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.
Sałatka z pstrąga w makaronie - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z pstrąga w makaronie - przepis składniki i przygotowanie
Idealna przekąska na imprezę sylwestrową lub karnawałową!
Tagi: Lidl, pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA