Składniki:
- 4 pory – jedynie białe części,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 średniej wielkości ogórek,
- duża garść pokrojonych w plastry oliwek,
- pół szklanki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki),
- sól i pieprz do smaku.
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Surówka z pora wcale nie musi być nudna (ani tym bardziej niesmaczna). W większości domów pora traktuje się raczej po macoszemu i nie jada się go w ogóle, a jak już, to w wersji z jabłkiem i majonezem. My mamy sposób na pyszną surówkę, która zajmuje kilka minut, a będzie pasować do każdego obiadu.
Jest bogata w warzywa i smak i gwarantujemy, że gdy jej spróbujesz, z pewnością zagości ona częściej na twoim stole. Jak zrobić tę surówkę z pora?
- Białe części pora pokrój w półplastry i przełóż do miski.
- W szklance lub filiżance połącz składniki na dressing. Możesz to także zrobić blenderem, jeśli lubisz zemulgowane sosy.
- Polej sosem pociętego pora i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w ćwierćplastry ogórki i pomidory.
- Oliwki pokrój w plasterki. Dorzuć wszystko do miski.
- Dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Smacznego!
Zamiast pora możesz użyć też innych warzyw łodygowych. Sprawdź też przepis na odświeżającą sałatkę z selera naciowego.
Więcej przepisów na sałatki i surówki:
Zdrowa i smaczna sałatka z wędzonym łososiem
Tradycyjna surówka z selera