Surówka z pora inaczej. Zobacz nasz sprawdzony przepis

Ta surówka z pora we włoskim stylu z pewnością przypadnie ci do gustu. Robi się ją z dodatkiem świeżych pomidorów, ogórka i sosu na bazie oliwy.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 15:45
DRUKUJ PRZEPIS
Surówka z pora inaczej. Zobacz nasz sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pory – jedynie białe części,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 średniej wielkości ogórek,
  • duża garść pokrojonych w plastry oliwek,
  • pół szklanki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki),
  • sól i pieprz do smaku.

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:

Surówka z pora wcale nie musi być nudna (ani tym bardziej niesmaczna). W większości domów pora traktuje się raczej po macoszemu i nie jada się go w ogóle, a jak już, to w wersji z jabłkiem i majonezem. My mamy sposób na pyszną surówkę, która zajmuje kilka minut, a będzie pasować do każdego obiadu.

Jest bogata w warzywa i smak i gwarantujemy, że gdy jej spróbujesz, z pewnością zagości ona częściej na twoim stole. Jak zrobić tę surówkę z pora?

  1. Białe części pora pokrój w półplastry i przełóż do miski.
  2. W szklance lub filiżance połącz składniki na dressing. Możesz to także zrobić blenderem, jeśli lubisz zemulgowane sosy.
  3. Polej sosem pociętego pora i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojone w ćwierćplastry ogórki i pomidory.
  5. Oliwki pokrój w plasterki. Dorzuć wszystko do miski.
  6. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Smacznego!

Zamiast pora możesz użyć też innych warzyw łodygowych. Sprawdź też przepis na odświeżającą sałatkę z selera naciowego.

Więcej przepisów na sałatki i surówki:
Zdrowa i smaczna sałatka z wędzonym łososiem
Tradycyjna surówka z selera

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)