Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis

Tarta ze szpinakiem i łososiem może być sycącym daniem głównym albo efektowną przekąską - wszystko zależy od tego, na jakie kawałki ją pokroisz.
Weronika Kwaśniak / 19.04.2021 15:49
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta ze szpinakiem i łososiem - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina cukru,
  • 1-2 łyżki zimnego mleka,
  • jajko.

Na masę:

  • 100 g łososia wędzonego,
  • 400 g szpinaku mrożonego (może być też świeży),
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g śmietany 18%,
  • masło do smażenia,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie: tarty parmezan do posypania.
Przygotowanie:

Tarta ze szpinakiem i łososiem może zostać wzbogacona również innymi składnikami. Jeśli wolisz, łososia zastąp np. piersią z kurczaka. Warto dorzucić do masy garść suszonych pomidorów lub nieco sera pleśniowego.

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, tak aby powstała mała górka. Na środku zrób wgłębienie, umieść w nim jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
  2. Wyrabiaj ciasto dłońmi. Gdy będzie ugniecione, dodaj zimne mleko i zagnieć jeszcze raz.
  3. Z ciasta na tartę uformuj kulę, owiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 20 minut.
  4. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  5. Schłodzonym ciastem wylep formę. Ponakłuwaj widelcem.
  6. Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia, na którym trzeba umieścić coś ciężkiego, aby tarta nie urosła - możesz wysypać np. groch lub fasolę.
  7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  8. W tym czasie przygotuj masę do tarty ze szpinakiem. Łososia pokrój na kawalki. 
  9. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie mrożony szpinak. Jeśli używasz świeżego, wcześniej drobno go posiekaj.
  10. Duś szpinak pod przykryciem, dodaj posiekany czosnek, pieprz, sól i gałkę.
  11. Do gotowego szpinaku dodaj pokrojonego łososia. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z jajkami. Dopraw.
  12. Masę śmietanowo-jajeczną połącz ze szpinakową. 
  13. Z upieczonego spodu do tarty, zdejmij papier wraz z obciążeniem.
  14. Na ciasto wylej szpinakowo-łososiowy farsz. Wierzch tarty ze szpinakiem i łososiem, możesz posypać parmezanem.
  15. Zapiekaj tartę ze szpinakiem i łososiem jeszcze przez 10-15 minut.

Zobacz także:
Zupa szpinakowa (krem)
Rolada szpinakowa z łososiem
Kluseczki gnocchi ze szpinakiem
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA