Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- łyżeczka soli,
- odrobina cukru,
- 1-2 łyżki zimnego mleka,
- jajko.
Na masę:
- 100 g łososia wędzonego,
- 400 g szpinaku mrożonego (może być też świeży),
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g śmietany 18%,
- masło do smażenia,
- 2 jajka,
- opcjonalnie: tarty parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Tarta ze szpinakiem i łososiem może zostać wzbogacona również innymi składnikami. Jeśli wolisz, łososia zastąp np. piersią z kurczaka. Warto dorzucić do masy garść suszonych pomidorów lub nieco sera pleśniowego.
- Na stolnicę przesiej mąkę, tak aby powstała mała górka. Na środku zrób wgłębienie, umieść w nim jajko, cukier, sól i zimne, posiekane masło.
- Wyrabiaj ciasto dłońmi. Gdy będzie ugniecione, dodaj zimne mleko i zagnieć jeszcze raz.
- Z ciasta na tartę uformuj kulę, owiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Foremkę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Schłodzonym ciastem wylep formę. Ponakłuwaj widelcem.
- Na cieście ułóż kawałek papieru do pieczenia, na którym trzeba umieścić coś ciężkiego, aby tarta nie urosła - możesz wysypać np. groch lub fasolę.
- Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
- W tym czasie przygotuj masę do tarty ze szpinakiem. Łososia pokrój na kawalki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie mrożony szpinak. Jeśli używasz świeżego, wcześniej drobno go posiekaj.
- Duś szpinak pod przykryciem, dodaj posiekany czosnek, pieprz, sól i gałkę.
- Do gotowego szpinaku dodaj pokrojonego łososia. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z jajkami. Dopraw.
- Masę śmietanowo-jajeczną połącz ze szpinakową.
- Z upieczonego spodu do tarty, zdejmij papier wraz z obciążeniem.
- Na ciasto wylej szpinakowo-łososiowy farsz. Wierzch tarty ze szpinakiem i łososiem, możesz posypać parmezanem.
- Zapiekaj tartę ze szpinakiem i łososiem jeszcze przez 10-15 minut.
Zobacz także:
Zupa szpinakowa (krem)
Rolada szpinakowa z łososiem
Kluseczki gnocchi ze szpinakiem