Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5-6 większych ziemniaków,
  • 250 g filetów śledziowych w oleju,
  • 1 jabłko,
  • 3 jajka na twardo,
  • puszka groszku,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • gęsta śmietana,
  • pieprz i sól.
Reklama
Przygotowanie:

Jeśli miałybyśmy wybrać najlepszą sałatkę śledziową (nie wliczając do zestawienia śledzi pod pierzynką), to zdecydowanie połączenie matjasów, ziemniaków i jabłka byłoby naszym faworytem.

Sałatka śledziowa z ziemniakami jest sycąca, w sam raz na kolację czy imprezę. Zdecydowanie wiedzie prym na polskich stołach w okresie świątecznym i nieśmiało wychyla się zza karpia po żydowsku czy ryby po grecku. Może zastąpić pełnoprawny posiłek i możesz przechowywać ją w lodówce nawet 4 dni.

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie jak zazwyczaj. Gdy ostygną, pokrój w kostkę.
  2. Filety śledziowe myjemy lub namocz w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Jajka ugotuj na twardo, ostudzone drobno pokrój.
  4. Jabłko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
  5. Posiekaj szczypiorek.
  6. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dodaj odsączony groszek.
  7. Nie zapomnij o majonezie, śmietanie oraz przyprawach. Wymieszaj.

Gotową sałatkę warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Jeśli wyjdzie za słona (wiele zależy od śledzi i naszych upodobań), podawaj ją ze słodkim, białym pieczywem.

Więcej kulinarnych inspiracji: Sałatka z łososiem wędzonym
Karp w galarecie to wyzwanie! Mamy świetny przepisZabłyśnij przepisem na pierogi z makiem

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama