Składniki:
- 5-6 większych ziemniaków,
- 250 g filetów śledziowych w oleju,
- 1 jabłko,
- 3 jajka na twardo,
- puszka groszku,
- szczypiorek,
- majonez,
- gęsta śmietana,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Jeśli miałybyśmy wybrać najlepszą sałatkę śledziową (nie wliczając do zestawienia śledzi pod pierzynką), to zdecydowanie połączenie matjasów, ziemniaków i jabłka byłoby naszym faworytem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami jest sycąca, w sam raz na kolację czy imprezę. Zdecydowanie wiedzie prym na polskich stołach w okresie świątecznym i nieśmiało wychyla się zza karpia po żydowsku czy ryby po grecku. Może zastąpić pełnoprawny posiłek i możesz przechowywać ją w lodówce nawet 4 dni.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie jak zazwyczaj. Gdy ostygną, pokrój w kostkę.
- Filety śledziowe myjemy lub namocz w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Pokrój na niewielkie kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudzone drobno pokrój.
- Jabłko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- Posiekaj szczypiorek.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i dodaj odsączony groszek.
- Nie zapomnij o majonezie, śmietanie oraz przyprawach. Wymieszaj.
Gotową sałatkę warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Jeśli wyjdzie za słona (wiele zależy od śledzi i naszych upodobań), podawaj ją ze słodkim, białym pieczywem.
Więcej kulinarnych inspiracji: Sałatka z łososiem wędzonym
Karp w galarecie to wyzwanie! Mamy świetny przepisZabłyśnij przepisem na pierogi z makiem