Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis

Roladki z łososiem to doskonała przekąska nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Zasmakuje nawet największym niejadkom!
Urszula Wilczkowska / 15.11.2019 13:30
DRUKUJ PRZEPIS
Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g wędzonego łososia,
  • 250 g serka mascarpone,
  • dwie łyżki koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Szukasz ciekawego przepisu na przekąskę? Wypróbuj klasyczne roladki z łososiem, które są proste, szybkie i bardzo smaczne. Delikatny smak ryby doskonale podbija twarożek – możesz do tego użyć zwykłego twarożka lub serka mascarpone. Całość dodatkowo owinięta jest puszystym naleśnikiem...

Chyba nikt nie może wyobrazić sobie lepszej przekąski – nawet na wigilijną kolację. Jak zrobić? Zobacz nasz sprawdzony przepis.

  1. W misce połącz mąkę z mlekiem, jajkami, wodą i solą. Smaż bardzo cienkie i duże naleśniki – będzie się je lepiej zwijało.
  2. Gdy naleśniki już ostygną, równomiernie posmaruj każdy serkiem mascarpone, a następnie rozłóż na nich kawałki wędzonego łososia.
  3. Zwiń naleśniki, a następnie schłodź je przez godzinę w lodówce.
  4. Pokrój roladki z łososiem na plastry o grubości około 3 cm. Gotowe!

Oto więcej inspiracji na przekąski z łososiem w roli głównej:
Sałatka z łososiem wędzonym i kaparami
Szpinakowa rolada z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)