Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia,
- 250 g serka mascarpone,
- dwie łyżki koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze),
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Szukasz ciekawego przepisu na przekąskę? Wypróbuj klasyczne roladki z łososiem, które są proste, szybkie i bardzo smaczne. Delikatny smak ryby doskonale podbija twarożek – możesz do tego użyć zwykłego twarożka lub serka mascarpone. Całość dodatkowo owinięta jest puszystym naleśnikiem...
Chyba nikt nie może wyobrazić sobie lepszej przekąski – nawet na wigilijną kolację. Jak zrobić? Zobacz nasz sprawdzony przepis.
- W misce połącz mąkę z mlekiem, jajkami, wodą i solą. Smaż bardzo cienkie i duże naleśniki – będzie się je lepiej zwijało.
- Gdy naleśniki już ostygną, równomiernie posmaruj każdy serkiem mascarpone, a następnie rozłóż na nich kawałki wędzonego łososia.
- Zwiń naleśniki, a następnie schłodź je przez godzinę w lodówce.
- Pokrój roladki z łososiem na plastry o grubości około 3 cm. Gotowe!
Oto więcej inspiracji na przekąski z łososiem w roli głównej:
Sałatka z łososiem wędzonym i kaparami
Szpinakowa rolada z łososiem