Składniki:
- 2 świeże pstrągi, wypatroszone,
- oliwa,
- rozmaryn,
- tymianek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna.
Przygotowanie:
Ta ryba zdecydowanie króluje na polskich stołach. Pstrąg z piekarnika jest smaczny, zdrowy, a do tego zaspokoi głód nawet największego łasucha. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub puree, świetnie też będzie pasował do świeżej sałatki. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika?
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni lub 230 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ryb zrób kilka nacięć nożem.
- Ryby natrzyj oliwą, a następnie posyp tymiankiem i rozmarynem.
- Do środka każdego pstrąga włóż po jednym ząbku czosnku oraz po dwa plasterki cytryny.
- Połóż pstrągi na blaszce do pieczenia (koniecznie ponacinaną stroną do góry) i skrop jeszcze raz oliwą.
- Piecz przez 15-20 minut.
- Podawaj pstrąga z piekarnika z masłem czosnkowym, ziemniakami i sałatką. Smacznego!
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019
Zobacz więcej przepisów na rybne dania:
Mintaj z piekarnika
Stek z tuńczyka
Łosoś z piekarnika