
Składniki:
- 2 świeże pstrągi, wypatroszone,
- oliwa,
- rozmaryn, tymianek,
- czosnek,
- sól, pieprz
- cytryna.
Przygotowanie:
Ta ryba zdecydowanie króluje na polskich stołach. Pstrąg z piekarnika jest smaczny, zdrowy, a do tego zaspokoi głód nawet największego łakomczucha. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub puree, świetnie też będzie pasował do świeżej sałatki. Jak przyrządzić pstrąga pieczonego?
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni lub 230 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ryb zrób kilka nacięć nożem.
- Ryby natrzyj oliwą, a następnie posyp tymiankiem i rozmarynem. Do środka każdej włóż po jednym ząbku czosnku oraz dwa plasterki cytryny.
- Połóż pstrągi na blaszce do pieczenia ponacinaną stroną do góry i skrop jeszcze raz oliwą. Piecz przez 15-20 minut.
- Podawaj z masłem czosnkowym, ziemniakami i sałatką. Smacznego!
Zobacz więcej przepisów z rybą w roli głównej:
Tortilla z łososiem pieczonym i warzywami
Karp smażony sprawdzi się nie tylko na święta