Pstrąg z piekarnika, w którym się zakochasz. Zobacz przepis

Pstrąg z piekarnika to bardzo zdrowy (ale i bardzo smaczny) pomysł na obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis na pstrąga pieczonego.
Urszula Wilczkowska / 15.11.2019 16:02
DRUKUJ PRZEPIS
Pstrąg z piekarnika, w którym się zakochasz. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 świeże pstrągi, wypatroszone,
  • oliwa,
  • rozmaryn, tymianek,
  • czosnek,
  • sól, pieprz
  • cytryna.
Przygotowanie:

Ta ryba zdecydowanie króluje wśród ryb na polskich stołach. Pstrąg z piekarnika jest smaczny, zdrowy, a do tego zaspokoi głód nawet największego łakomczucha. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub puree, świetnie też będzie pasował do świeżej sałatki. Jak przyrządzić pstrąga pieczonego?

  1. Piekarnik nagrzej do 250 stopni lub 230 stopni z włączonym termoobiegiem.
  2. Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ryb zrób kilka nacięć nożem.
  3. Ryby natrzyj oliwą, a następnie posyp tymiankiem i rozmarynem. Do środka każdej włóż po jednym ząbku czosnku oraz dwa plasterki cytryny.
  4. Połóż pstrągi na blaszce do pieczenia ponacinaną stroną do góry i skrop jeszcze raz oliwą. Piecz przez 15-20 minut.
  5. Podawaj z masłem czosnkowym, ziemniakami i sałatką. Smacznego!

Zobacz więcej przepisów z rybą w roli głównej:
Tortilla z łososiem pieczonym i warzywami
Karp smażony sprawdzi się nie tylko na święta

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)