Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis na imprezy i nie tylko

Rolada szpinakowa z łososiem to przekąska, która zawsze wszystkim smakuje. Mamy sprawdzony przepis na roladę szpinakową - do nadzienia wykorzystaj śmietankowy serek kanapkowy lub serek mascarpone.
Weronika Kwaśniak / 19.01.2022 13:58
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis na imprezy i nie tylko fot. Adobe Stock, Taratorki
Czas wykonania: 100 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 g wędzonego łososia,
  • 250 g serka mascarpone lub śmietankowego serka do kanapek,
  • 3 jajka,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Rolada szpinakowa z łososiem sprawdzi się nie tylko jako karnawałowa przekąska. Jej przygotowanie według sprawdzonego przepisu na roladę szpinakową, zajmuje zaledwie chwilę, a smakuje doskonale – do tego jest całkiem zdrowa.

My polecamy wersję z serkiem mascarpone, ale jeśli nie masz takiego w lodówce, w tej roli sprawdzi się też każdy inny kremowy twarożek. Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem?

  1. Szpinak umyj i zblanszuj na patelni. Jeśli lubisz intensywne smaki, na tym etapie możesz doprawić go czosnkiem – świeżym lub granulowanym.
  2. Zblenduj szpinak z żółtkami jaj, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. W misce ubij na sztywną pianę białka jaj z dodatkiem szczypty soli, a następnie delikatnie połącz je z masą szpinakową.
  4. Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej nasmarować go olejem. Postaraj się też rozprowadzić ciasto na kształt prostokąta i wyrównać np. za pomocą drewnianej szpatułki.
  5. Bazę do rolady piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem – przez około 20 minut, kiedy biszkopt szpinakowy zacznie się lekko rumienić. Wyjmij do wystudzenia.
  6. Ciasto na roladę szpinakową równomiernie posmaruj serkiem mascarpone (lub innym twarożkiem), a następnie posyp koperkiem i rozłóż łososia.
  7. Dokładnie zwiń, a następnie zawiń folią spożywczą. Rolada szpinakowa z łososiem powinna chłodzić się przez około godzinę przed podaniem.
  8. Po tym czasie pokrój ją w równe plastry. Smacznego!

Więcej przepisów ze szpinakiem:
Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Ziemniaki faszerowane szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA