Rolada szpinakowa z łososiem - sprawdzony przepis

Rolada szpinakowa z łososiem to przekąska, która zawsze wszystkim smakuje. Możesz szybko ją przyrządzić we własnym domu.
Urszula Wilczkowska / 14.11.2019 15:58
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada szpinakowa z łososiem - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 100 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 g wędzonego łososia,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Rolada szpinakowa z łososiem sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale też i jako zdrowa przekąska do pracy czy na wieczór. Zajmuje zaledwie chwilę, a smakuje doskonale – do tego jest całkiem zdrowa. My polecamy wersję z serkiem mascarpone, ale jeśli nie masz takiego w lodówce, w tej roli sprawdzi się też każdy inny kremowy twarożek. Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem?

  1. Szpinak umyj i zblanszuj na patelni. Jeśli lubisz intensywne smaki, na tym etapie możesz doprawić go czosnkiem – świeżym lub granulowanym.
  2. Zblenduj szpinak z żółtkami jaj, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. W misce ubij na sztywną pianę białka jaj z dodatkiem szczypty soli, a następnie delikatnie połącz je z masą szpinakową.
  4. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej nasmarować go olejem – inaczej po upieczeniu możesz mieć problem z rozdzieleniem ich. Postaraj się też rozprowadzić ciasto na kształt prostokąta.
  5. Bazę do rolady piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem – przez około 20 minut, kiedy biszkopt zacznie się lekko rumienić. Wyjmij do wystudzenia.
  6. Ciasto równomiernie posmaruj serkiem mascarpone (lub innym twarożkiem), a następnie posyp koperkiem i rozłóż łososia.
  7. Dokładnie zwiń, a następnie zawiń folią spożywczą. Rolada szpinakowa z łososiem powinna chłodzić się przez około godzinę przed podaniem.
  8. Po tym czasie pokrój ją w równe plastry. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na dania i przekąski z łososia:
Wytrawne gofry z łososiem
Idealny pieczony łosoś

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)