
Czas wykonania: 100 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 250 g wędzonego łososia,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- duża szczypta gałki muszkatołowej,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rolada szpinakowa z łososiem sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale też i jako zdrowa przekąska do pracy czy na wieczór. Zajmuje zaledwie chwilę, a smakuje doskonale – do tego jest całkiem zdrowa. My polecamy wersję z serkiem mascarpone, ale jeśli nie masz takiego w lodówce, w tej roli sprawdzi się też każdy inny kremowy twarożek. Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem?
- Szpinak umyj i zblanszuj na patelni. Jeśli lubisz intensywne smaki, na tym etapie możesz doprawić go czosnkiem – świeżym lub granulowanym.
- Zblenduj szpinak z żółtkami jaj, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W misce ubij na sztywną pianę białka jaj z dodatkiem szczypty soli, a następnie delikatnie połącz je z masą szpinakową.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej nasmarować go olejem – inaczej po upieczeniu możesz mieć problem z rozdzieleniem ich. Postaraj się też rozprowadzić ciasto na kształt prostokąta.
- Bazę do rolady piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem – przez około 20 minut, kiedy biszkopt zacznie się lekko rumienić. Wyjmij do wystudzenia.
- Ciasto równomiernie posmaruj serkiem mascarpone (lub innym twarożkiem), a następnie posyp koperkiem i rozłóż łososia.
- Dokładnie zwiń, a następnie zawiń folią spożywczą. Rolada szpinakowa z łososiem powinna chłodzić się przez około godzinę przed podaniem.
- Po tym czasie pokrój ją w równe plastry. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na dania i przekąski z łososia:
Wytrawne gofry z łososiem
Idealny pieczony łosoś