Składniki:
- 400 g polędwicy z dorsza,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- 2 główki kapusty pak choi,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- duża szczypta brązowego cukru,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 0,5 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki soli.
Przygotowanie:
Masz ochotę na prosty i szybki obiad w azjatyckim stylu? Ta polędwica z dorsza podawana w towarzystwie duszonej kapusty pak choi jest dla ciebie.
Jest bardzo delikatna w smaku, ale z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi ryb. Jeśli jednak wolisz zdrowszą wersję dań rybnych, sprawdź też nasz przepis na pieczonego pstrąga.
Polędwica z dorsza to danie, które nie wymaga wiele – wystarczy jedynie sól, pieprz i odrobina soku z cytryny, by ta ryba smakowała najlepiej. Dlatego właśnie bardzo ważne są dodatki! Jak przygotować idealne danie z dorszem?
- Na suchej patelni podpraż sezam. Zsyp go do osobnej miseczki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj przekrojone na pół kapusty, czosnek i brązowy cukier.
- Gdy liście kapusty zmiękną, dodaj sos sojowy oraz 2 łyżki wody. Duś, aż całość się zredukuje, a następnie posyp sezamem.
- Polędwicę z dorsza osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Smaż dorsza przez 5 minut z jednej strony, a następnie przez około 3 z drugiej.
Polędwica z dorsza najlepiej smakuje z ryżem. Ugotowanie idealnego ryżu jednak wcale nie jest takie proste – szczególnie, gdy zdecydujemy się jeść go pałeczkami. Oto, jak najlepiej go przygotować:
- Pół szklanki ryżu wypłucz kilka razy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przezroczysta.
- Zalej ryż szklanką zimnej wody, dodaj olej i sól.
- Gotuj przez ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Posyp odrobiną sezamu i podawaj od razu. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z rybą:
Łosoś z piekarnika
Karp smażony
Sałatka z łososiem wędzonym