Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad

Nasza polędwica z dorsza doskonale smakuje z duszoną kapustą pak choi. Dodaj do niej czosnku oraz odrobiny tajskiej bazylii i podawaj z ryżem.
/ 07.01.2020 10:37
DRUKUJ PRZEPIS
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g polędwicy z dorsza,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 główki kapusty pak choi,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • duża szczypta brązowego cukru,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 0,5 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżki soli.
Przygotowanie:

Masz ochotę na prosty i szybki obiad w azjatyckim stylu? Ta polędwica z dorsza podawana w towarzystwie duszonej kapusty pak choi jest dla ciebie.

Jest bardzo delikatna w smaku, ale z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi ryb. Jeśli jednak wolisz zdrowszą wersję dań rybnych, sprawdź też nasz przepis na pieczonego pstrąga.

Polędwica z dorsza to danie, które nie wymaga wiele – wystarczy jedynie sól, pieprz i odrobina soku z cytryny, by ta ryba smakowała najlepiej. Dlatego właśnie bardzo ważne są dodatki! Jak przygotować idealne danie z dorszem?

  1. Na suchej patelni podpraż sezam. Zsyp go do osobnej miseczki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj przekrojone na pół kapusty, czosnek i brązowy cukier.
  4. Gdy liście kapusty zmiękną, dodaj sos sojowy oraz 2 łyżki wody. Duś, aż całość się zredukuje, a następnie posyp sezamem.
  5. Polędwicę z dorsza osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Smaż dorsza przez 5 minut z jednej strony, a następnie przez około 3 z drugiej.

Polędwica z dorsza najlepiej smakuje z ryżem. Ugotowanie idealnego ryżu jednak wcale nie jest takie proste – szczególnie, gdy zdecydujemy się jeść go pałeczkami. Oto, jak najlepiej go przygotować:

  1. Pół szklanki ryżu wypłucz kilka razy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przezroczysta.
  2. Zalej ryż szklanką zimnej wody, dodaj olej i sól.
  3. Gotuj przez ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Posyp odrobiną sezamu i podawaj od razu. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z rybą:
Łosoś z piekarnika
Karp smażony
Sałatka z łososiem wędzonym

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA