Składniki:
- paczka łososia wędzonego lub łosoś pieczony,
- sałata,
- pomidory,
- jogurt naturalny,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek.
Na pszenne tortille:
- 200 g mąki,
- 100 ml wrzątku,
- 30 g roztopionego masła,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Tortilla z łososiem przypadnie do gustu każdemu, kto lubi smaczne, zdrowe i lekkie obiady. Będzie smakować doskonale z lekkim sosem z jogurtu, ale warto też poeksperymentować np. z sosem z mango czy pikantną pomidorową salsą. Zagospodaruj sobie chwilę na przygotowanie tego dania.
- Łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą pęsety wyjmij największe ości. Osól go grubą solą i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w papier do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Przygotuj tortille: w misce połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Daj mu odpocząć przez około 30 minut.
- Podziel ciasto na 8 kulek, przykryj ściereczką. Po kolei rozwałkuj wszystkie na cienkie placki. Wrzucaj pojedynczo na rozgrzaną patelnię.
- Smaż placki pszenne przez około 10 sekund na każdą stronę – powinny robić się na nich ciemniejsze piegi. Trzymaj gotowe tortille pod wilgotną ściereczką.
- Przygotuj sos na bazie jogurtu, soli i pieprzu. Jeśli lubisz, możesz dodać do niego także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę majonezu.
- Na rozłożonych tortillach połóż sałatę, pokrojone w łódeczki pomidory, łososia oraz drobno posiekany szczypiorek. Polej sosem.
- Zwiń tortille: Najpierw z jednej strony zagnij ją do środka, a następnie zacznij zawijać z boku.
- Jedz na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Zobacz też więcej pomysłów na zdrowy obiad:
Aromatyczny pieczony łosoś
Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami