Składniki:
- 2 pstrągi łososiowe, wypatroszone i sprawione,
- łyżka oleju,
- czosnek,
- świeże zioła, np. pietruszka, tymianek lub rozmaryn,
- sól i pieprz do smaku,
- cytryna.
Do podania:
- 0,4 kg ziemniaków,
- surówka lub sałatka wedle uznania.
Przygotowanie:
Pstrąg łososiowy jest o wiele mniej tłusty od klasycznego łososia norweskiego, ale z pewnością nie można odmówić mu smaku. To jednak nie koniec jego zalet. Jest prawie o połowę tańszy, a do tego zawiera o wiele mniej szkodliwych substancji w porównaniu do hodowlanego łososia.
Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak my polecamy klasykę, czyli wersję pieczoną. Jak przyrządzić idealnego pstrąga tęczowego?
- Jeśli używasz całego pstrąga, musisz go najpierw wypatroszyć. Nic w tym trudnego! Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, przeczytaj nasz poradnik jak sprawić rybę.
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni (230 z włączonym termoobiegiem).
- Pstrągi opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zrób po kilka nacięć z jednej strony każdej ryby.
- Nasmaruj pstrągi oliwą i natrzyj ziołami. Do środka włóż plasterki cytryny i czosnek – w ząbkach lub przeciśnięty przez praskę. W wersji mniej dietetycznej możesz dodać do środka ryby również plasterek masła.
- Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry. Skrop delikatnie oliwą i piecz przez 15-20 minut.
- Ziemniaki obierz i ugotuj. Możesz zrobić z nich puree lub podawać w całości – na przykład z koperkiem.
- Pstrąga tęczowego podawaj też ze świeżymi sałatkami lub surówkami – na przykład odświeżającą surówką z selera naciowego. Koniecznie też połóż obok ćwiartkę cytryny, by móc skropić sokiem pieczoną rybę. Smacznego!
Sprawdź inne inspiracje na zdrowy i lekki obiad:
Gotowane pulpety z indyka w pysznym sosie
Aromatyczny łosoś z piekarnika