Pieczony pstrąg łososiowy. Przepis na zdrowy i lekki obiad

Pstrąg łososiowy to mniej tłusty, ale równie zdrowy odpowiednik łososia. Doskonale sprawdzi się na zdrowy obiad dla ososby dbającej o linię.
Urszula Wilczkowska / 25.11.2019 13:39
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony pstrąg łososiowy. Przepis na zdrowy i lekki obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 pstrągi łososiowe, wypatroszone i sprawione,
  • łyżka oleju,
  • czosnek,
  • świeże zioła, np. pietruszka, tymianek lub rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cytryna.

Do podania:

  • 0,4 kg ziemniaków,
  • surówka lub sałatka wedle uznania.
Przygotowanie:

Pstrąg łososiowy jest o wiele mniej tłusty od klasycznego łososia norweskiego, ale z pewnością nie można odmówić mu smaku. To jednak nie koniec jego zalet. Jest prawie o połowę tańszy, a do tego zawiera o wiele mniej szkodliwych substancji w porównaniu do hodowlanego łososia.

Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak my polecamy klasykę, czyli wersję pieczoną. Jak przyrządzić idealnego pstrąga tęczowego?

  1. Jeśli używasz całego pstrąga, musisz go najpierw wypatroszyć. Nic w tym trudnego! Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, przeczytaj nasz poradnik o sprawieniu ryby.
  2. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (230 z włączonym termoobiegiem).
  3. Pstrągi opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zrób po kilka nacięć z jednej strony każdej ryby.
  4. Nasmaruj pstrągi oliwą i natrzyj ziołami. Do środka włóż plasterki cytryny i czosnek – w ząbkach lub przeciśnięty przez praskę. W wersji mniej dietetycznej możesz dodać do środka ryby również plasterek masła.
  5. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry. Skrop delikatnie oliwą i piecz przez 15-20 minut.
  6. Ziemniaki obierz i ugotuj. Możesz zrobić z nich puree lub podawać w całości – na przykład z koperkiem.
  7. Pstrąga tęczowego podawaj też ze świeżymi sałatkami lub surówkami – na przykład odświeżającą surówką z selera naciowego. Koniecznie też połóż obok ćwiartkę cytryny, by móc skropić sokiem pieczoną rybę. Smacznego!

Sprawdź inne inspiracje na zdrowy i lekki obiad:
Gotowane pulpety z indyka w pysznym sosie
Aromatyczny łosoś z piekarnika

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)