Sos do makaronu

Ten prosty, popularny włoski sos świetnie smakuje również z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
/ 13.09.2007 12:49
Składniki:
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 30 dag mielonego mięsa
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- zioła

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, na małym ogniu zeszklić rozdrobnione warzywa, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, można też dodać posiekane świeże lub suszone zioła. Pomidory umyć, włożyć na moment do bardzo gorącej wody, potem na chwilę do zimnej, zdjąć skórkę. Pomidory przekroić, wyjąć pestki, miąższ posiekać ostrym nożem w kostkę. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso i pomidory, podgrzewać, mieszając, 15 min, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać pomidorowy przecier. Jeśli sos jest zbyt gęsty, trzeba go rozcieńczyć przegotowaną wodą lub bulionem.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)