Gołąbki wegetariańskie z ryżem fot. Fotolia

Gołąbki wegetariańskie

Zawsze z ryżem!
/ 21.08.2013 09:34
Gołąbki wegetariańskie z ryżem fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej 
  • 30 dag ryżu
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 30 dag pieczarek
  • sól i pieprz
  • pół pęczka natki
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:


  1. Z kapusty wyciąć głąb, usunąć wierzchnie liści, obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Ugotować ryż, osączyć i przełożyć do miski. Oczyścić marchewkę i seler, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarce, por pokroić w krążki (2-3 zielone liście zachować), warzywa obsmażyć na oleju i dodać do ryżu.
  2. Pieczarki pokroić i obsmażyć, połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Na liście nakładać porcje farszu, zwijać gołąbki, obwijać paskami pora, układać w garnku, podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30  minut.