rydz fot. Adobe Stock

Jak wygląda rydz? 2 pomysły na przyrządzenie tych grzybów

Rydze w maśle pasteryzuj w słoikach, aby zachować ich smak na zimę. Chociaż najpopularniejsza jest wersja marynowana, możesz je również udusić w śmietanie.
Weronika Kwaśniak / 08.09.2014 05:00 / aktualizacja: 30.09.2019 16:18
rydz fot. Adobe Stock

Rydze często używane są do marynowania, ponieważ właśnie wtedy najpełniej da się odczuć pełnię ich smaku. Świetnie smakują też w wersji duszonej!

Na skróty:

Jak wygląda rydz?

Rydz jest ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale też dość rzadkie występowanie - można go spotkać tylko w bardzo piaszczystych lasach.

  • Charakterystyczną cechą jest to, że mleczko rydza zielenieje po uszkodzeniu.
  • Miąższ rydza jest bardzo kruchy, ma kolor mlecznopomarańczowy i lekko gorzkawy posmak.
  • Kapelusz może mieć średnicę od 4 do 12 cm. Przy dużej wilgotności jest pokryty lekko śluzowatą skórą.

Rydze w śmietanie z patelni

Składniki:

  • 30 dag rydzów (lub opcjonalnie kurek),
  • 1 kg ziemniaków,
  • duża cebula,
  • pęczek natki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • gęsta, kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na ćwiartki.
  2. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól.
  3. Gotuj 8-10 minut. Odcedź, lekko przestudź.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Na nim podsmaż ziemniaki na rumiano.
  5. Przesuń je na bok patelni, a na wolnej przestrzeni umieść oczyszczone grzyby i cebulę pokrojoną w plasterki.
  6. Mieszając, smaż około 10 minut.
  7. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Dokładnie wymieszaj grzyby z ziemniakami.
  9. Posyp posiekaną natką.
  10. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
  11. Danie podawaj z dużym kleksem kwaśnej śmietany. Możesz ją również dodać do grzybów pod koniec duszenia, aby zabielić nią sos.

Przepis z "Przyjaciółki" - na zlecenie Edipresse

Przepis na rydze marynowane

Składniki:

  • kapelusze rydzów (najlepiej młodych),
  • sól,
  • masło.

rydze marynowane

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i przez chwilkę obgotuj kapelusze rydzów - wystarczy dosłownie 5 minut. Odcedź.
  2. Ułóż na ręczniku papierowym albo ściereczce do odsączenia.
  3. W garnku sklaruj masło: roztop na wolnym ogniu, zbierz z powierzchni pianę.
  4. W czystych, wyparzonych i osuszonych słoikach układaj warstwę rydzów i zalewaj je sklarowanym masłem.
  5. Słoiki zakręcaj - pamiętaj o tym, że zakrętki też powinny być wyparzone.
  6. Pasteryzuj  przez 45 minut.

Sprawdź też:
Borowik czyli prawdziwek. Jak go rozpoznać? Jak przyrządzić?
Grzyby marynowane. Jak zrobić grzyby w occie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/02.10.2018 14:58
Dzięki. Super przepis. Szybko i smacznie