Rydze często używane są do marynowania, ponieważ właśnie wtedy najpełniej da się odczuć pełnię ich smaku. Świetnie smakują też w wersji duszonej!
Na skróty:
Jak wygląda rydz?
Rydz jest ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale też dość rzadkie występowanie - można go spotkać tylko w bardzo piaszczystych lasach.
- Charakterystyczną cechą jest to, że mleczko rydza zielenieje po uszkodzeniu.
- Miąższ rydza jest bardzo kruchy, ma kolor mlecznopomarańczowy i lekko gorzkawy posmak.
- Kapelusz może mieć średnicę od 4 do 12 cm. Przy dużej wilgotności jest pokryty lekko śluzowatą skórą.
Rydze w śmietanie z patelni
Składniki:
- 30 dag rydzów (lub opcjonalnie kurek),
- 1 kg ziemniaków,
- duża cebula,
- pęczek natki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- suszony tymianek,
- gęsta, kwaśna śmietana.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na ćwiartki.
- Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól.
- Gotuj 8-10 minut. Odcedź, lekko przestudź.
- Na patelni rozgrzej olej. Na nim podsmaż ziemniaki na rumiano.
- Przesuń je na bok patelni, a na wolnej przestrzeni umieść oczyszczone grzyby i cebulę pokrojoną w plasterki.
- Mieszając, smaż około 10 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dokładnie wymieszaj grzyby z ziemniakami.
- Posyp posiekaną natką.
- Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
- Danie podawaj z dużym kleksem kwaśnej śmietany. Możesz ją również dodać do grzybów pod koniec duszenia, aby zabielić nią sos.
Przepis z "Przyjaciółki" - na zlecenie Edipresse
Przepis na rydze marynowane
Składniki:
- kapelusze rydzów (najlepiej młodych),
- sól,
- masło.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól i przez chwilkę obgotuj kapelusze rydzów - wystarczy dosłownie 5 minut. Odcedź.
- Ułóż na ręczniku papierowym albo ściereczce do odsączenia.
- W garnku sklaruj masło: roztop na wolnym ogniu, zbierz z powierzchni pianę.
- W czystych, wyparzonych i osuszonych słoikach układaj warstwę rydzów i zalewaj je sklarowanym masłem.
- Słoiki zakręcaj - pamiętaj o tym, że zakrętki też powinny być wyparzone.
- Pasteryzuj przez 45 minut.
Sprawdź też:
Borowik czyli prawdziwek. Jak go rozpoznać? Jak przyrządzić?
Grzyby marynowane. Jak zrobić grzyby w occie?