- 1 główka kapusty
- 25 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę opłukać, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Kapustę obgotować, osączyć, ostudzić. Na każdym liściu położyć farsz, zwinąć. Na dnie garnka umieścić dwa liście kapusty, na nich gołąbki, zalać wrzącym bulionem, gotować ok. 45 minut.
- Mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, przyprawić. Przygotowanym sosem zalać gołąbki, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 10 minut.