Jajka na Wielkanoc - 5 najciekawszych pomysłów

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek na naszych stołach. Jajko to główny symbol Wielkiejnocy. W Wielką Sobotę nie może go zabraknąć w koszyczku wielkanocnym, a w wielkanocny poranek spożywamy je dzieląc się z najbliższymi.
/ 11.09.2007 08:49

Nie wyobrażamy sobie bez nich Wielkanocy. W Wielką Sobotę nie może ich zabraknąć w koszyczku wielkanocnym, a w wielkanocny poranek spożywamy je dzieląc się z najbliższymi.

Jajo symbolizuje zarodek, płodność, odrodzenie, początek nowego życia. W chrześcijaństwie wiązane jest z motywem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa i oznacza nadzieję na życie wieczne.

W większości naszych domów priorytet stanowią pisanki. To tradycja i również piękna dekoracja świątecznego stołu. Ale jajka na wielkanocnym stole nie muszą występować jedynie w postaci ugotowanych na twardo i pomalowanych. We-Dwoje.pl przedstawia pięć oryginalnych sposobów na podanie tradycyjnego jaja, bez którego Wielkanoc nie może istnieć. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów.

 

Jajka po szkocku

Przepis stary i prawdopodobnie naprawdę pochodzący ze Szkocji.

  • 8 jajek
  • 1 cebula
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 10 dag bułki tartej
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3-4 łyżki mąki

Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz je. Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawi solą, pieprzem i musztardą.

Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą masy mięsnej, dociśnij. Rozstrzęp ostatnie jajko. Jajka w mięsie obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 8 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.

Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.

 

Jajka faszerowane twarożkiem

Lekkie, zdrowe i pyszne jajka z białym serem.

  • 6 jajek na twardo
  • szczypiorek (nie za dużo, tylko dla zaostrzenia smaku)
  • 6 łyżek sera białego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz mielony biały
  • sól

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek. Podzielić na pół, wyciągnąć delikatnie żółtka.

Szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pastę nakładać w wydrążone jajka. Udekorować szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

  • 6 jajek
  • 100 gram wędzonego łososia
  • łyżka majonezu
  • szczypior do dekoracji
  • sól, pieprz

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek. Podzielić na pół, wyciągnąć delikatnie żółtka.

Wędzonego łososia drobno pokroić, wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami, majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Pastę nakładać w wydrążone jajka. Udekorować szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach są idealne na wielkanocne śniadanie, ponieważ można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybkie i proste, można je przygotować nawet dzień wcześniej.

  • 6 jajek
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek, natka pietruszki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Ugotować jajka na twardo. Ostudzone jajka przekroić wzdłuż na połówki w skorupkach.

Delikatnie wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.

Pieczarki zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i natkę. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Każdą skorupkę wypełnić farszem.

Jaja obtaczamy w bułce (stroną, którą faszerowaliśmy) i smażymy na maśle (również tą samą stroną) aż się lekko zarumienią.

 

Jajka w sosie pomidorowym

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • bazylia, natka pietruszki
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • starty parmezan

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić na pół.

Cebulę i pokroić i usmażyć na złoty kolor. Dodać zioła i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i cukrem. Dusić pod przykryciem 10 minut.

Połówki jajek ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać startym parmezanem.

Jeżeli chcecie podzielić się swoimi przepisami na wielkanocne jajka inaczej, przesyłajcie je wraz ze zdjęciami do nas na adres: kulinaria@we-dwoje.pl.
Każdy przepis zostanie umieszczony w naszej bazie kulinarnej, a najlepsze zostaną nagrodzone ciekawymi upominkami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/22.04.2011 17:05
Z łososiem - rewelacyjne!
/22.04.2011 14:07
moja mama czasami robi te po szkocku i są naprawdę dobre, coś w stylu klopsa z jajkiem
/20.04.2011 13:39
Te po szkocku coś mnie nie przekonują, ale te faszerowane w skorupkach jak najbardziej, chyba wypróbuję
POKAŻ KOMENTARZE (2)