Jajka wielkanocne inaczej: ciekawe przepisy na jajka na Wielkanoc. Możesz podać je na świąteczne śniadanie i jako przekąskę

jajka na wielkanoc inaczej fot. Adobe Stock, Olga
Jajka wielkanocne to nieodłączny element świątecznego śniadania. Oprócz kolorowych pisanek powinny się też na nim znaleźć jajka faszerowane lub z majonezem. Oto przepisy na jaja wielkanocne, które zachwycą gości.
/ 05.03.2024 08:21
jajka na wielkanoc inaczej fot. Adobe Stock, Olga

Te propozycje na jajka wielkanocne są proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Wykorzystasz je jako przystawki, element świątecznego śniadania, a także jako szybką przekąskę podczas świątecznych dni.

Jajka wielkanocne to nie tylko klasyczne jajka z majonezem. Wypróbuj też przeróżne jajka faszerowane lub ciekawą alternatywę, czyli jajka po szkocku.

Spis treści:

  1. Jajka wielkanocne po szkocku
  2. 2 pomysły na jajka faszerowane
  3. Jajka wielkanocne w sosie pomidorowym

Jajka wielkanocne po szkocku

Jajka wielkanocne po szkocku to ciekawy przepis, który możesz wykorzystać nie tylko podczas wielkanocnego śniadania, ale także jako element świątecznego obiadu. Tak przygotowane jajka na pewno zaskoczą wszystkich wielkanocnych gości.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 cebula,
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 10 dag bułki tartej,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo 6 jajek, a następnie wystudź je i obierz.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.
  3. Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą mięsnej masy, dociśnij.
  4. Roztrzep ostatnie jajko.
  5. Jajka w mięsie obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 8 minut).
  7. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.
  8. Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.

pomysły na jajka wielkanocne

fot. Jajka wielkanocne inaczej: jajka po szkocku/Adobe Stock, myviewpoint

Wielkanocne jajka faszerowane

Faszerowanie to prawdziwy hit wśród wielkanocnych jajek. Wypróbuj jajka faszerowane awokado lub pieczarkami albo stwórz pyszną pastę rybną. Pamiętaj też, aby udekorować gotowe jajka. Sprawdzą się do tego świeże zioła, szczypiorek, sezam i pestki słonecznika, a także przyprawy oraz tarty chrzan.

Jajka faszerowane twarożkiem

Twarożek idealnie sprawdza się do faszerowania jajek. Jego neutralny smak sprawia, że możesz z niego stworzyć rześkie, wiosenne przysmaki. Twarożek bardzo lubi chrzan, świeżą miętę oraz subtelny chlust majonezu.

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  •  posiekany szczypiorek,
  • 6 łyżek sera białego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pieprz mielony biały,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.
  2. Przekrój jajka na pół i delikatnie wydrąż żółtka.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Pastę nakładaj w wydrążone jajka. Udekoruj według uznania.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Pasta z łososia lub pokrojone drobno kawałki ryby w połączeniu z majonezem i świeżymi ziołami tworzy doskonały farsz do wielkanocnych jajek. Zamiast łososia możesz wykorzystać także tuńczyka.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 gramów wędzonego łososia,
  • łyżka majonezu,
  • szczypior do dekoracji,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek.
  2. Przekrój jajka na pół, delikatnie usuń żółtka.
  3. Wędzonego łososia drobno pokrój i wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Pastę nakładaj do wydrążonych jajek. Udekoruj szczypiorkiem.

jajka wielkanocne przepisy jajka faszerowane

fot. Jajka wielkanocne faszerowane/Adobe Stock, nata_vkusidey

Jajka wielkanocne inaczej: jajka w sosie pomidorowym

Sos pomidorowy nie jest częstym gościem na wielkanocnym stole, a tymczasem jest to pyszny dodatek do jajecznych potraw. Z tego połączenia powstanie nie tylko pyszna szakszuka, ale także idealna potrawa wielkanocna.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • przecier pomidorowy,
  • oliwa,
  • bazylia, natka pietruszki,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,
  • starty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a po wystudzeniu obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na złoty kolor.
  3. Dodaj zioła i przecier pomidorowy. Przypraw solą i cukrem.
  4. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Połówki jajek ułóż na półmisku, polej sosem i posyp startym parmezanem.

jajka na wielkanoc

fot. Jajka wielkanocne w sosie pomidorowym/Adobe Stock, grinchh

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.09.2007 r.

Zobacz też więcej przepisów na wielkanocne jajka:

Pyszne potrawy z jajek: oto ponad 30 ciekawych pomysłów na przystawki, dania na ciepło, sałatki i przekąski imprezowe
Pyszne potrawy z jajek: oto ponad 30 ciekawych pomysłów na przystawki, dania na ciepło, sałatki i przekąski imprezowe
Potrawy z jajek są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Większość z tych przepisów nie jest pracochłonna - przygotujesz je w mniej, niż 15 minut. Możesz je wykorzystać na śniadanie, kolację, a także na imprezową przekąskę. Jajka są też nieodzownym elementem wielu pysznych deserów oraz placków warzywnych.
Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Sałatka ze szparagami to prawdziwy hit, jeśli chodzi o wiosenno-letni sezon w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszną, lekką i orzeźwiającą przekąskę. Taka sałatka sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja albo lekkie danie obiadowe. Szparagi lubią towarzystwo jajek, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
Pasta jajeczna FIT – 6 przepisów na zdrową pastę jajeczną wprost od dietetyka
Pasta jajeczna FIT – 6 przepisów na zdrową pastę jajeczną wprost od dietetyka
Pasta jajeczna fit nie ma majonezu, za to ma dużo białka. Jeśli jesteś na diecie, to będzie doskonałe urozmaicenie kanapek. Fit pastę jajeczną możesz jeść na śniadania, lunche lub kolacje. Poznaj przepisy na fit pastę jajeczną: z tuńczykiem, klasyczną, z nowalijkami i z awokado. Urozmaić pastę jajeczną fit nietypowymi dodatkami smakowymi. Jedna porcja ft pasty jajecznej dostarcza ok. 200 kcal.
9 mitów o jajkach, w które wszyscy wierzą. Pochwal się tymi ciekawostkami przy wielkanocnym stole
9 mitów o jajkach, w które wszyscy wierzą. Pochwal się tymi ciekawostkami przy wielkanocnym stole
Mity o jajkach są wiecznie żywe. Wiele z nich dotyczy oczywiście „zabójczego” cholesterolu w żółtkach, inne odnoszą się do toksyczności jajek „trójek”, a niektórzy wierzą w niezwykle właściwości surowych jaj wypijanych na wzrost mięśni. Sprawdzamy i obalamy popularne mity dotyczące jaj. Wiele z nich cię zaskoczy.
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Jakie sosy do jajek przygotować? Sięgnij po sprawdzony klasyk i przygotuj sos tatarski. Na Wielkanoc sprawdzi się także sos chrzanowy, a jeśli szukasz delikatniejszych smaków - sos koperkowy poleca się na stół. Możesz także zaszaleć i przygotować sos miodowo-musztardowy, który łączy w sobie smak ostry i słodki.
Jak zrobić majonez domowy? Tradycyjny przepis
Jak zrobić majonez domowy? Tradycyjny przepis
Przepis na to, jak zrobić majonez domowy, opiera się na jajkach, oleju soli, pieprzu. Warto włożyć składniki do wysokiego słoika. By majonez wyszedł gładki, użyj blendera. Domowy majonez wegetariański wykonasz z aquafaby (wody po ciecierzycy).
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek
Jajka dodają energii, dlatego warto jeść je na śniadanie, także na diecie. Fit śniadania z jajek to gotowe propozycje na poranne posiłki przygotowane na bazie jajek.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jajka przepiórcze możesz ugotować w koszulce, podać sadzone albo na twardo. Wśród naszych przepisów znajdziesz sałatki, przystawki i dania na ciepło.
Obiad z jajek - 15 pomysłów na domowe dania
Obiad z jajek - 15 pomysłów na domowe dania
Obiad z jajek przygotujesz już w kilka minut. Wystarczy usmażyć jajka sadzone, położyć je na tortilli, dodać pomidory, zioła i zawinąć.
Śniadanie z jajek - 17 pysznych i sprawdzonych pomysłów
Śniadanie z jajek - 17 pysznych i sprawdzonych pomysłów
Śniadanie z jajek to nie tylko jajecznica i omlet. Możesz przygotować również pyszne tosty na słodko, aromatyczną szakszukę albo kanapkowe pasty z dodatkiem korniszonów i szprotek.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy! Dodaj na niej kukurydzę oraz ulubiony ser.
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to pyszny sposób na przekąskę lub lekki obiad. Dodaj do niej pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Jak zrobić jajka faszerowane łososiem wędzonym lub surowym? Sprawdź!
Jak zrobić jajka faszerowane łososiem wędzonym lub surowym? Sprawdź!
Jajka faszerowane królują na wielkanocnym stole. To doskonała przekąska z łososiem, który możesz zestawić w dowolny sposób! Sprawdź nasze propozycje!
TOP 5 przepisów na wielkanocne jajka – super wyglądają i smakują!
TOP 5 przepisów na wielkanocne jajka – super wyglądają i smakują!
W tym roku wielkanocne śniadanie na pewno nie będzie nudne. Zobacz najlepsze potrawy z jajek, które wybrałyśmy na Wielkanoc 2018!

Redakcja poleca

REKLAMA