Gulasz bez mięsa robi się szybko, a przepisy są bardzo łatwe. Niektóre mogą kojarzyć się z warzywnym leczo albo wege wersją strogonowa. Do jego przygotowania wykorzystaj warzywny bulion oraz wybrany zamiennik mięsa. Świetnie sprawdzą się także roślinne źródła białka, w szczególności strączki.
Spis treści:
- Wegetariański gulasz à la leczo
- Wegetariański gulasz z dynią i pieczarkami
- Gulasz bez mięsa z soczewicą
- Gulasz bez mięsa z tofu, seitanem lub wege kiełbaską
Wegetariański gulasz à la leczo
Klasyczne leczo to połączenie cukinii, papryki, kukurydzy oraz gęstego sosu pomidorowego. W wersji mięsnej dodaje się mocno podsmażoną kiełbaskę lub kawałki wieprzowiny, a w wersji wege... masz pełną dowolność! Możesz zrezygnować zupełnie z zamienników mięsa i stworzyć pyszny pomysł na obiad bez mięsa.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 1 puszka pomidorów (około 400 g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie),
- świeża natka pietruszki, posiekana.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko się zeszkli.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj pokrojone papryki i cukinię. Smaż przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną i się przyrumienią.
- Dodaj pomidory z puszki (razem z sokiem) do garnka. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym oregano (jeśli używasz). Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i smaki się połączą. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
fot. Gulasz bez mięsa à la leczo/Adobe Stock, FomaA
Wegetariański gulasz z dynią i pieczarkami
Dynia to idealna baza wegetariańskiego gulaszu. Ma słodki smak, ale doskonale komponuje się także z pikantnymi przyprawami oraz gęstym sosem pieczeniowym. To idealny obiad na jesień, ale także na chłodniejsze dni.
Składniki:
- 400 g dyni (sprawdzi się np. Hokkaido lub dynia piżmowa),
- 200 g pieczarek,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 żółte pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Dynię piżmową obierz (Hokkaido nie wymaga obierania), usuń pestki i pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki średniej grubości. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki.
- Pomidory umyj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, aż mocno się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
- Kiedy czosnek i cebula wyda intensywny aromat, dodaj pokrojoną dynię, pieczarki i seler naciowy do garnka. Smaż przez około 5-7 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Wymieszaj wszystko dokładnie. Wlej bulion do garnka i doprowadź całość do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka, a smaki się połączą. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
fot. Gulasz wegetariański z dynią i pieczarkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Gulasz bez mięsa z soczewicą
Strączki to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnego białka, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako baza wege gulaszu. Możesz sięgnąć po soczewicę, cieciorkę albo ziarna soi. Idealnym dodatkiem będzie tu niewielka ilość ostrej papryczki oraz kukurydza.
Składniki:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy (surowej),
- 2 marchewki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana kolendra lub natka pietruszki,
- jako dodatek: starty żółty ser.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą.
- Obrane marchewki oraz seler naciowy i cebulę pokrój w plasterki.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę (lub olej), a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i od razu dorzuć pokrojone warzywa.
- Smaż całość przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj surową soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Zalej całość bulionem i doprowadź gulasz do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-35 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu i przywieraniu soczewicy do dna patelni/garnka.
- Pod koniec duszenia spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj z tartym serem oraz chrupiącymi grzankami.
fot. Wegetariański gulasz z soczewicą/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Gulasz bez mięsa z tofu, seitanem lub wege kiełbaską
Istnieje naprawdę wiele zamienników mięsa, ale najpopularniejsze z nich zdecydowanie są: tofu, wege kiełbaski oraz seitan, czyli "mięso" przygotowywane ze sproszkowanego białka roślinnego. Wszystko to idealnie uzupełni smak gulaszu wegetariańskiego.
Składniki:
- 200 g tofu, seitanu lub wege kiełbasek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Tofu, seitan (już przygotowany wstępnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu) albo kiełbaski pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła.
- Cebulę pokrój w kostkę, obraną marchewkę w plasterki lub kostkę, a papryki umyj i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
- W rondelku lub na dużej patelni rozpuść drugą łyżkę masła i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
- Mocno zarumienione warzywa zalej bulionem oraz pomidorami z puszki. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
- Na koniec dodaj podsmażony zamiennik mięsa i całość wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, postaw go na średnim lub dużym ogniu i smaż bez przykrycia, często mieszając.
fot. Wegetariański gulasz z zamiennikiem mięsa/Adobe Stock, Daniel Vincek
Zobacz też inne pomysły na wege dania: