Idealny gulasz bez grama mięsa nie tylko na piątek. Sprawdź te triki na pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny

gulasz wegetariański ania gotuje fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Wegetariański gulasz jest pyszny i smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i zimno. Podawaj go z chrupiącymi grzankami lub kleksem gęstej śmietany. Gulasz bez mięsa to idealna potrawa nie tylko na piątek czy postny czas. W wege wersji wykorzystaj tofu, seitan, wegańskie kiełbaski, a także warzywa strączkowe.
/ 04.07.2024 05:03
gulasz wegetariański ania gotuje fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Gulasz bez mięsa robi się szybko, a przepisy są bardzo łatwe. Niektóre mogą kojarzyć się z warzywnym leczo albo wege wersją strogonowa. Do jego przygotowania wykorzystaj warzywny bulion oraz wybrany zamiennik mięsa. Świetnie sprawdzą się także roślinne źródła białka, w szczególności strączki.

Spis treści:

  1. Wegetariański gulasz à la leczo
  2. Wegetariański gulasz z dynią i pieczarkami
  3. Gulasz bez mięsa z soczewicą
  4. Gulasz bez mięsa z tofu, seitanem lub wege kiełbaską

Wegetariański gulasz à la leczo

Klasyczne leczo to połączenie cukinii, papryki, kukurydzy oraz gęstego sosu pomidorowego. W wersji mięsnej dodaje się mocno podsmażoną kiełbaskę lub kawałki wieprzowiny, a w wersji wege... masz pełną dowolność! Możesz zrezygnować zupełnie z zamienników mięsa i stworzyć pyszny pomysł na obiad bez mięsa.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 puszka pomidorów (około 400 g),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie),
  • świeża natka pietruszki, posiekana.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  3. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko się zeszkli.
  5. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć.
  6. Dodaj pokrojone papryki i cukinię. Smaż przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną i się przyrumienią.
  7. Dodaj pomidory z puszki (razem z sokiem) do garnka. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym oregano (jeśli używasz). Wymieszaj wszystko dokładnie.
  8. Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i smaki się połączą. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

gulasz z dyni wegetariański

fot. Gulasz bez mięsa à la leczo/Adobe Stock,  FomaA

Wegetariański gulasz z dynią i pieczarkami

Dynia to idealna baza wegetariańskiego gulaszu. Ma słodki smak, ale doskonale komponuje się także z pikantnymi przyprawami oraz gęstym sosem pieczeniowym. To idealny obiad na jesień, ale także na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 400 g dyni (sprawdzi się np. Hokkaido lub dynia piżmowa),
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 żółte pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię piżmową obierz (Hokkaido nie wymaga obierania), usuń pestki i pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
  2. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki średniej grubości. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki.
  3. Pomidory umyj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  4. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
  5. Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, aż mocno się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
  6. Kiedy czosnek i cebula wyda intensywny aromat, dodaj pokrojoną dynię, pieczarki i seler naciowy do garnka. Smaż przez około 5-7 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
  7. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  8. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wlej bulion do garnka i doprowadź całość do wrzenia.
  9. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka, a smaki się połączą. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

wegetariański gulasz węgierski

fot. Gulasz wegetariański z dynią i pieczarkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Gulasz bez mięsa z soczewicą

Strączki to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnego białka, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako baza wege gulaszu. Możesz sięgnąć po soczewicę, cieciorkę albo ziarna soi. Idealnym dodatkiem będzie tu niewielka ilość ostrej papryczki oraz kukurydza.

Składniki:

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy (surowej),
  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • jako dodatek: starty żółty ser.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą.
  2. Obrane marchewki oraz seler naciowy i cebulę pokrój w plasterki.
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę (lub olej), a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i od razu dorzuć pokrojone warzywa.
  5. Smaż całość przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
  6. Dodaj surową soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Zalej całość bulionem doprowadź gulasz do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-35 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przypaleniu i przywieraniu soczewicy do dna patelni/garnka.
  8. Pod koniec duszenia spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj z tartym serem oraz chrupiącymi grzankami.

gulasz wegetariański

fot. Wegetariański gulasz z soczewicą/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Gulasz bez mięsa z tofu, seitanem lub wege kiełbaską

Istnieje naprawdę wiele zamienników mięsa, ale najpopularniejsze z nich zdecydowanie są: tofu, wege kiełbaski oraz seitan, czyli "mięso" przygotowywane ze sproszkowanego białka roślinnego. Wszystko to idealnie uzupełni smak gulaszu wegetariańskiego.

Składniki:

  • 200 g tofu, seitanu lub wege kiełbasek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu, seitan (już przygotowany wstępnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu) albo kiełbaski pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, obraną marchewkę w plasterki lub kostkę, a papryki umyj i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
  3. W rondelku lub na dużej patelni rozpuść drugą łyżkę masła i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
  5. Mocno zarumienione warzywa zalej bulionem oraz pomidorami z puszki. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Na koniec dodaj podsmażony zamiennik mięsa i całość wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, postaw go na średnim lub dużym ogniu i smaż bez przykrycia, często mieszając.

wege gulasz przepis

fot. Wegetariański gulasz z zamiennikiem mięsa/Adobe Stock, Daniel Vincek

Zobacz też inne pomysły na wege dania:

Moje ulubione pomysły na zapiekanki bez mięsa: zrobisz je z makaronem, ziemniakami i kaszą. Sprawdź te pyszne przepisy
Moje ulubione pomysły na zapiekanki bez mięsa: zrobisz je z makaronem, ziemniakami i kaszą. Sprawdź te pyszne przepisy
Zapiekanki wegetariańskie to pyszny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Sprawdzi się także jako lunch do pracy. Do ich przygotowania sprawdzi się tofu, kasze, makarony i ziemniaki, a także oczywiście warzywa. Postaw przede wszystkim na kalafiory, brokuły, cukinie i bakłażany, a także pomidory w różnej postaci.
Ten wege obiad przygotujesz w 15 minut: zrób te pyszne placki warzywne, dania z makaronem i ryżem
Ten wege obiad przygotujesz w 15 minut: zrób te pyszne placki warzywne, dania z makaronem i ryżem
Wege obiad w 15 minut przygotujesz na bazie makaronów i kasz, a także z dodatkiem gęstych, kremowych sosów. Nie obejdzie się też bez świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz zrobić wege obiad, sięgnij po klasyk kuchni azjatyckiej, czyli tofu albo wykorzystaj coś z kuchni włoskiej.
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw, przypraw i dużej dozy cierpliwości - na wolnym ogniu powinien gotować się około 3 godzin. Tylko w ten sposób wydobędziesz cały aromat z warzyw i nie będziesz musiała wzmacniać smaku gotowymi kostkami.
Dieta wegetariańska keto – czy to w ogóle jest możliwe? Podpowiadamy, co na niej jeść, a czego unikać
Dieta wegetariańska keto – czy to w ogóle jest możliwe? Podpowiadamy, co na niej jeść, a czego unikać
Dieta wegetariańska keto wyklucza warzywa bogate w skrobię oraz owoce o wysokiej zawartości węglowodanów. Głównym źródłem tłuszczu powinny być tłuszcze roślinne, a białka: tofu, tempeh i seitan. W zależności od typu diety wegetariańskiej dopuszcza lub wyklucza ryby, nabiał i inne produkty odzwierzęce. Wytworzony za pomocą takiego sposobu żywienia stan ketozy działa dokładnie tak samo jak w klasycznej keto diecie.
Jak przygotować rewelacyjne dania na ciepło w wersji mięsnej i wegetariańskiej? Oto przepisy na genialne potrawy
Jak przygotować rewelacyjne dania na ciepło w wersji mięsnej i wegetariańskiej? Oto przepisy na genialne potrawy
Rewelacyjne dania na ciepło nie muszą zająć ci mnóstwa czasu ani pochłonąć dużej ilości pieniędzy. Często ciekawe i pyszne potrawy możesz przygotować dosłownie w kilka chwil. Rewelacyjne dania przygotujesz z drobiowego lub wołowego mięsa, a także świeżych i aromatycznych warzyw. Zrobisz z nich zupy, zapiekanki i dania obiadowe.
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców to doskonała wegańska alternatywa dla klasycznego majonezu. Majonez z nerkowców nie wymaga dodawania oleju i nabiału - to świetny przepis dla osób uczulonych na jajka i mleko. Majonez z nerkowców zrobisz szybko blendując namoczone orzechy z wybranymi przyprawami.
7 doskonałych przepisów na lekkostrawny obiad bez mięsa
7 doskonałych przepisów na lekkostrawny obiad bez mięsa
Lekkostrawny obiad bez mięsa nie powinien też zawierać niektórych warzyw, np. cebuli, czosnku czy papryki, gdyż są wykluczone w diecie lekkostrawnej. Można za to do woli korzystać z marchwi, cukinii czy pomidorów, ale te ostatnie trzeba obrać ze skórki. Dozwolone są łagodne przyprawy, w tym sól i pieprz, ale wszystkie „ostrości” odpadają.
Pomysły na makaron bez mięsa: to nie tylko spaghetti. Zobacz te proste i szybkie przepisy na wegetariańskie makarony
Pomysły na makaron bez mięsa: to nie tylko spaghetti. Zobacz te proste i szybkie przepisy na wegetariańskie makarony
Pyszny makaron bez mięsa to szybki sposób na pożywny obiad. Możesz wybrać dowolny typ makaronu, a następnie połączyć go z kremowym sosem, warzywami oraz serami. Tak przygotowany obiad bez mięsa świetnie smakuje, a ty możesz kombinować na wiele sposobów i łączyć ze sobą smaki. Zobacz pomysły na pyszne makarony bez mięsa.
6 pomysłów na szybki obiad bez mięsa: pyszne wege potrawy dla całej rodziny
6 pomysłów na szybki obiad bez mięsa: pyszne wege potrawy dla całej rodziny
Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad czy kolacje bez mięsa, sięgnij po makarony, placki warzywne albo wytrawne naleśniki. Świetnie sprawdzi się także pesto albo szybki sos pomidorowy. Większość wege potraw przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Zobacz pomysły na szybki obiad bez mięsa i zaskocz bliskich.
11 ciekawostek o wegetarianizmie. Czy zaskoczą cię te mało znane fakty o diecie bezmięsnej?
11 ciekawostek o wegetarianizmie. Czy zaskoczą cię te mało znane fakty o diecie bezmięsnej?
11 stycznia to Dzień Wegetarian - święto obchodzą wszystkie osoby stosujące dietę wegetariańską opartą na pożywieniu roślinnym, jednak bez wykluczania jaj i nabiału. Z wegetarianizmem związane jest wiele ciekawostek dotyczących pochodzenia diety wege, jej zasad, a także wpływu wegetarianizmu na świat. Poznaj 11 ciekawych faktów o diecie wegetariańskiej i podziel się zdobytą wiedzą ze znajomymi i rodziną.
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy
Kotlety z kalafiora możesz wzbogacić również dodatkiem brokułów. W wersji wegańskiej jajka zastąp siemieniem lnianym, które zapewni podobną konsystencję masy. Sprawdź, jak zrobić kotlety z kalafiora na 3 sposoby.
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie
Kotlety sojowe mogą stworzyć naprawdę smaczny i sycący posiłek. W tej wersji z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom!
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA