Kotlety z kalafiora nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepis

Kotlety z kalafiora możesz wzbogacić również dodatkiem brokułów. W wersji wegańskiej jajka zastąp siemieniem lnianym, które zapewni podobną konsystencję masy.
Weronika Kwaśniak / 09.12.2019 14:30
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z kalafiora nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 średnich rozmiarów kalafior, 
  • 1 kajzerka, 
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki tartej bułki + do obtoczenia,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • mleko do namoczenia kajzerki,
  • olej lub masło do smażenia.
Przygotowanie:

Kotlety z kalafiora możesz zaserwować z dipami jako przekąskę, a także w towarzystwie kaszy i surówki jako apetyczny pomysł na szybki obiad.

Jeśli masz ochotę, wzbogać je także dodatkiem innych warzyw - np. brokułów, marchewki lub ziemniaków.

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Bułkę namocz w mleku i mokrą odciśnij.
  3. Ugotowanego kalafiora rozgnieć widelcem, drobno posiekaj albo zmiażdż praską do ziemniaków.
  4. Cebulę i czosnek pokrój.
  5. Do kalafiora dodaj jajka, bułkę tartą, cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, a także posiekaną natkę lub koperek.
  6. Dopraw przyprawami według uznania.
  7. Z masy formuj małe kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż kotlety z kalafiora z obu stron, aż będą złociste.
  9. Odsącz na ręczniku papierowym.

Zobacz więcej przepisów z kalafiorem:
Jak zrobić pieczonego kalafiora?
Zupa kalafiorowa na 3 sposoby: tradycyjne, po tajsku, krem
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Pizza z kalafiora: przepis na zdrową pizzę

DRUKUJ PRZEPIS