Składniki:
Składniki do przepisu podstawowego:
- 1 średnich rozmiarów kalafior,
- 1 kajzerka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki tartej bułki + do obtoczenia,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki lub koperek,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- mleko do namoczenia kajzerki,
- olej lub masło do smażenia.
Drugi wariant kotletów z kalafiora:
- dodatkowo 1/2 średniej wielkości brokuła.
Wariant wegański kotletów z kalafiora:
- 1/2 większej główki kalafiora,
- 1/2 szklanki mąki (np. z ciecierzycy),
- łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- łyżka ciepłej wody,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kotlety z kalafiora możesz zaserwować z dipami jako przekąskę, a także w towarzystwie kaszy i surówki jako apetyczny pomysł na szybki obiad.
Jeśli masz ochotę, wzbogać je także dodatkiem innych warzyw - np. brokułów, marchewki lub ziemniaków. Kotlety z kalafiora na 3 sposoby posmakują nie tylko wegetarianom!
Przepis podstawowy na kotlety z kalafiora
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Bułkę namocz w mleku i mokrą odciśnij.
- Ugotowanego kalafiora rozgnieć widelcem, drobno posiekaj albo zmiażdż praską do ziemniaków.
- Cebulę i czosnek pokrój.
- Do kalafiora dodaj jajka, bułkę tartą, cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, a także posiekaną natkę lub koperek.
- Dopraw kotlety z kalafiora przyprawami według uznania.
- Z masy formuj małe kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż kotlety z kalafiora z obu stron, aż będą złociste.
- Odsącz kotlety z kalafiora na ręczniku papierowym.
Wariant z dodatkiem brokułów
Sposób przygotowania kotletów z kalafiora, które zawierają dodatek brokuła, jest identyczny jak w przypadku wersji podstawowej. Wystarczy tylko przy okazji gotowania kalafiora, ugotować również różyczki brokuła.
Wegańskie kotlety z kalafiora
Chociaż kotlety z kalafiora z samego założenia są daniem wegetariańskim, to jednak dodatek jajek sprawia, że w wersji podstawowej nie mogą ich jeść weganie. Proponujemy więc wersję wegańską.
- Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zetrzyj na tarce.
- Starty kalafior, mąkę, płatki, siemię lniane i przyprawy wymieszaj w misce.
- Dodaj ciepłą wodę - jeśli masa wydaje się za sucha, dodaj kilka łyżek.
- Odstaw na 10-15 minut, aż siemię lniane napęcznieje.
- Jeśli masa na kotlety z kalafiora znowu wydaje się zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Kotlety z kalafiora formuj lekko zwilżonymi dłońmi. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zobacz więcej przepisów z kalafiorem:
Jak zrobić pieczonego kalafiora?
Zupa kalafiorowa na 3 sposoby: tradycyjne, po tajsku, krem
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Pizza z kalafiora: przepis na zdrową pizzę