Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy

Kotlety z kalafiora możesz wzbogacić również dodatkiem brokułów. W wersji wegańskiej jajka zastąp siemieniem lnianym, które zapewni podobną konsystencję masy. Sprawdź, jak zrobić kotlety z kalafiora na 3 sposoby.
Weronika Kwaśniak / 16.06.2021 11:30
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki do przepisu podstawowego:

  • 1 średnich rozmiarów kalafior, 
  • 1 kajzerka, 
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki tartej bułki + do obtoczenia,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • mleko do namoczenia kajzerki,
  • olej lub masło do smażenia.

Drugi wariant kotletów z kalafiora:

  • dodatkowo 1/2 średniej wielkości brokuła.

Wariant wegański kotletów z kalafiora:

  • 1/2 większej główki kalafiora,
  • 1/2 szklanki mąki (np. z ciecierzycy),
  • łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka ciepłej wody,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Kotlety z kalafiora możesz zaserwować z dipami jako przekąskę, a także w towarzystwie kaszy i surówki jako apetyczny pomysł na szybki obiad.

Jeśli masz ochotę, wzbogać je także dodatkiem innych warzyw - np. brokułów, marchewki lub ziemniaków. Kotlety z kalafiora na 3 sposoby posmakują nie tylko wegetarianom!

Przepis podstawowy na kotlety z kalafiora

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Bułkę namocz w mleku i mokrą odciśnij.
  3. Ugotowanego kalafiora rozgnieć widelcem, drobno posiekaj albo zmiażdż praską do ziemniaków.
  4. Cebulę i czosnek pokrój.
  5. Do kalafiora dodaj jajka, bułkę tartą, cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, a także posiekaną natkę lub koperek.
  6. Dopraw kotlety z kalafiora przyprawami według uznania.
  7. Z masy formuj małe kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż kotlety z kalafiora z obu stron, aż będą złociste.
  9. Odsącz kotlety z kalafiora na ręczniku papierowym.

Wariant z dodatkiem brokułów

Sposób przygotowania kotletów z kalafiora, które zawierają dodatek brokuła, jest identyczny jak w przypadku wersji podstawowej. Wystarczy tylko przy okazji gotowania kalafiora, ugotować również różyczki brokuła.

Wegańskie kotlety z kalafiora

Chociaż kotlety z kalafiora z samego założenia są daniem wegetariańskim, to jednak dodatek jajek sprawia, że w wersji podstawowej nie mogą ich jeść weganie. Proponujemy więc wersję wegańską.

  1. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zetrzyj na tarce.
  2. Starty kalafior, mąkę, płatki, siemię lniane i przyprawy wymieszaj w misce.
  3. Dodaj ciepłą wodę - jeśli masa wydaje się za sucha, dodaj kilka łyżek.
  4. Odstaw na 10-15 minut, aż siemię lniane napęcznieje.
  5. Jeśli masa na kotlety z kalafiora znowu wydaje się zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę wody.
  6. Kotlety z kalafiora formuj lekko zwilżonymi dłońmi. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zobacz więcej przepisów z kalafiorem:
Jak zrobić pieczonego kalafiora?
Zupa kalafiorowa na 3 sposoby: tradycyjne, po tajsku, krem
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Pizza z kalafiora: przepis na zdrową pizzę

DRUKUJ PRZEPIS