Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 papryka,
- 250 g pieczarek,
- 2 świeże pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów z puszki),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego tymianku.
Przygotowanie:
Obiad bez mięsa może być równie treściwy i sycący, co z mięsem. Dieta roślinna nie jest w końcu nudna, monotonna, a już na pewno nie niesmaczna! Do bezmięsnych dań dodaj dużo przypraw, szczególnie świeżych ziół – to one nadadzą twojemu daniu głębi i wyjątkowego smaku.
Jak przygotować obiad bez mięsa? Doskonale zastąpią je roślinny strączkowe: fasola, ciecierzyca lub soczewica. Możesz też użyć tofu – do leczo najlepiej sprawdzi się tofu wędzone.
- Cukinię, pieczarki i paprykę pokrój w plastry. Pomidory pokrój w łódeczki.
- Cebulę poszatkuj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj warzywa, podsmaż. Jeśli chcesz wzbogacić swój obiad bez mięsa o dodatkowe biało, dodaj też fasolę, ciecierzycę lub tofu.
- Dodaj świeży tymianek, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Przykryj patelnię i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
Leczo możesz podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej pomysłów na dania bez mięsa:
Kotlety jajeczne
Lasagne ze szpinakiem
Kopytka z sosem pieczarkowym
Pizza z patelni
Kotlety z kalafiora