Dania wegetariańskie dopuszczają użycie takich składników, jak jajka, miód czy nabiał. Jeśli chcesz z nich całkowicie zrezygnować, z łatwością znajdziesz zamienniki. W sklepach dostaniesz proszki, które imitują konsystencją i właściwości surowych jajek, syropy roślinne (np. z agawy) oraz roślinne jogurty i napoje. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań obiadowych dla całej rodziny.
Spis treści:
Wege obiad w 15 minut: spaghetti z soczewicą
Wegetariańskie spaghetti napoli to pyszny pomysł na przygotowanie makaronu bez mięsa dosłownie w kilka chwil. Możesz dowolnie modyfikować przepis, dodając do niego ulubione zioła, przyprawy oraz warzywa. Spaghetti świetnie smakuje z cienko pokrojoną papryką, marchewką czy kukurydzą.
Składniki:
- makaron spaghetti,
- puszka krojonych pomidorów,
- średnia marchewka,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki suchej czerwonej soczewicy,
- 150 ml wody,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku lub na patelni pogrzej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Możesz też zetrzeć ją na grubych oczkach.
- Dodaj soczewicę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut. Kiedy soczewica zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.
- Zwiększ ogień na średni i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty.
- Jeśli trzeba, dopraw do smaku sola i pieprzem.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż na talerze.
- Polej gotowym sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
fot. Wege obiad w 15 minut: spaghetti z soczewicą/iStock, NRuedisueli
Wege obiad w 15 minut: placki z cukinii
Placki z cukinii są szybkie i pożywne, a dodatkowo lekkie i smakują wszystkim. Możesz dodać do masy ulubione warzywa, a całość podać z ulubionym sosem - świetnie sprawdzi się pieczarkowy lub tzatziki.
Składniki:
- średnia cukinia,
- mała cebula,
- jajko (lub wegański zamiennik),
- 80-100 g mąki pszennej,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz,
- po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj sól i odstaw na ok. 10 minut.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę (lub też zetrzyj na tarce) i przygotuj wybrany sos.
- Odlej wodę, którą puściła cukinia, a następnie dodaj do niej cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodaj też odrobinę oleju.
- Dodaj także mąkę - najpierw mniejszą ilość. Wymieszaj całość. Porcję masy wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż kilka minut z każdej strony.
- Jeśli w trakcje masa stanie się bardziej wodnista, dodaj do niej mąkę.
- Placki po usmażeniu przełóż na talerze, udekoruj wedle uznania i podaj z sosem.
fot. Wege obiad w 15 minut: placki z cukinii/iStock, iko636
Wege obiad w 15 minut: pad thai z tofu
Azjatycki pad thai możesz przygotować na wiele sposobów - z kurczakiem, krewetkami lub tofu. Propozycja ta sprawdzi się nie tylko na rodzinny obiad, ale także większe spotkania z bliskimi.
Składniki:
- 2 porcje makaronu ryżowego,
- kostka tofu,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- duża marchewka,
- czerwona papryka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- jajko (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub posiekaj w drobne paseczki. Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do miski z mąką ziemniaczaną. Dokładnie obtocz i odstaw na chwilę.
- Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i resztę warzyw (poza szczypiorkiem).
- Smaż kilka minut, a w tym czasie dokładnie oddziel tofu od mąki (najlepiej przy pomocy sitka).
- Wrzuć na patelnię i od razu dodaj sos sojowy. Wymieszaj energicznie. Smaż na małym ogniu, a w tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Kiedy się ugotuje, odcedź i od razu przełóż do patelni (nie przelewaj wodą).
- Jeśli używasz jajka, dodaj je teraz i od razu zamieszaj, aby obtoczyło wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku i przełóż pad thai na talerze. Przed podaniem polej sokiem z cytryny lub limonki i posyp posiekanym szczypiorkiem.
fot. Wege obiad w 15 minut: pad thai/iStock, MEDITERRANEAN
Wege obiad w 15 minut: bakłażan curry
Dania z curry to pyszny klasyk kuchni indyjskiej, a w wersji wege najlepiej smakuje z bakłażanem lub kalafiorem. Podaj go z ryżem lub kaszą oraz ze świeżymi ziołami - idealnie nada się do tego świeża natka pietruszki lub kolendry.
Składniki:
- bakłażan,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 200 g jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżka curry.
Sposób przygotowania:
- Jogurt lub mleko kokosowe wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z niewielką ilością soli i odstaw na kilka minut.
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bakłażana.
- Smaż ok. 5-10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszaj.
- W miseczce wymieszaj jogurt kokosowy, przecier i curry. Dodaj do patelni i od razu zacznij energicznie mieszać.
- Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż kilka chwil. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z kaszą lub ryżem oraz świeżymi ziołami.
fot. Wege obiad w 15 minut: bakłażan curry/iStock, haoliang
Zobacz także inne pomysły na wege obiad: