Jak zrobić boeuf strogonow? Oryginalny przepis na strogonowa z papryką

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak strogonowa, pod koniec duszenia dodaj do niego 1-2 pokrojone w kostkę, kiszone ogórki. Sprawdź dokładny przepis!
/ 30.08.2017 08:52
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić boeuf strogonow? Oryginalny przepis na strogonowa z papryką fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej (można ją zastąpić ligawą lub udźcem)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła  
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka musztardy
  • 100 ml śmietanki
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Prawidłowa nazwa tego popularnego dania to Boeuf Stroganow. W Chodzi o potrawę z wołowiny, która pochodzi z kuchni rosyjskiej. Często wzbogaca się ją również dodatkiem pieczarek albo ogórków kiszonych.

Jak zrobić stroganowa?

  1. Polędwicę wołową oczyść z błon, pokrój w plastry, a potem w paski.  
  2. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrój w plasterki, obsmaż na połowie masła.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na pozostałym maśle i smalcu. Dodaj mięso, przesmaż je mieszając, oprósz mąką, chwilę przesmaż.
  4. Podlej gorącym bulionem. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15–20 min.
  5. Zabiel ją śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę podduś, podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.
  6. Przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki. Dzięki niej nabierze orzeźwiającego smaku i bardziej apetycznego wyglądu.

Jak najlepiej zmiękczyć wołowinę?

Kilka podstawowych zasad pomoże nawet wtedy, gdy mięso jest wyjątkowo twarde:

  • pokrój cienkie plastry i dokładnie rozbij tak, jak na przygotowanie bitek - w ten sposób mięso szybciej dojdzie i nie będzie wiórowate
  • nie zapomnij o marynacie - wykorzystaj sok z cytryny, ocet lub maślankę. Kwasy zawarte w tej ostatniej pomagają zmiękczyć kawałek i nadać kruchości podczas dowolnej obróbki cieplnej
  • pozwól, aby przed gotowaniem mięso po wyjęciu z lodówki odleżało przynajmniej z 30 minut na blacie kuchennym - w ten sposób upiecze się równomiernie z każdej strony
  • postaraj się, aby ucinać kawałki tak, aby przekroić mięśnie w poprzek. W ten sposób porcje wołowiny będą rozpadać się przy każdym kęsie

Więcej pysznych dań z wołowiną:
Hamburgery wołowe z grilla
Zupa gulaszowa z wołowiną
Zrazy wołyńskie z kiszoną kapustą
Przepis na bitki wołowe

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/08.08.2019 20:08
A gdzie papryka kolorowa? Zdjęcie do potrawy chyba z innego przepisu...
/10.05.2019 20:20
Dzisiaj robiłam, wyszło przepyszne:-) jeżeli chodzi o polędwice to jak najbardziej 15-20 minut duszenia wystarczy jest miękka i rozpływa się w ustach
/22.04.2019 14:26
Od kiedy wołowinę dusi się 20 min.?Dziwne , gotuję od 15 lat i zawsze wychodzi ok.2 godz.To samo dotyczy zrazów wołowych i innych otraw z wołowiny.:-((((.
POKAŻ KOMENTARZE (7)