Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie

Kotlety sojowe mogą stworzyć naprawdę smaczny i sycący posiłek. W tej wersji z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom!
Urszula Wilczkowska / 22.01.2020 10:21
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety sojowe w panierce. Pyszny przepis na wegetariańskie danie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 paczka (100 g) kotletów sojowych,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka.

Panierka:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 0,5 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie:

Kotlety sojowe bardzo często goszczą w kuchni wielu wegetarian. Wiele osób na tradycyjnych dietach również chce spróbować czegoś nowego i kupuje właśnie „tekturki”, a potem czeka ich wielkie rozczarowanie.

Prawda jest taka, że bez odpowiednich przypraw kotlety sojowe smakują... nijako – tak samo zresztą jak mięso z kurczaka czy indyka. Jeśli jednak poświęci się dosłownie chwilę, by je dopieścić, gwarantujemy – już nie będziesz chciała wracać do kotlecików z kurczaka!

Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść soi, wypróbuj też nasze przepisy na kotlety z kaszy jaglanej. Jak zaś przyrządzić kotlety sojowe?

  1. W garnku zagotuj litr bulionu – możesz użyć warzywnej kotki rosołowej. Dodaj przyprawę do kurczaka.
  2. Wrzuć do wywaru kotlety i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Powinno to zająć około 5-7 minut.
  3. Wyłów kotlety, włóż do miseczki i zalej je kilkoma łyżkami bulionu, w którym się gotowały. Dzięki temu nie wyschną, gdy będziesz szykować panierkę.
  4. Mąkę kukurydzianą, pokruszone płatki, czosnek i paprykę wymieszaj w miseczce.
  5. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę pszenną z wodą, sosem sojowym i musztardą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dodaj więcej mąki, by je zagęścić lub wody – jeżeli chcesz, by było rzadsze.
  6. Kotlety sojowe zanurz w cieście, a następnie w suchej części panierki.
  7. Smaż na złoty kolor po obu stronach. Smacznego!

Kotlety najlepiej będą smakować z dipem czosnkowym lub musztardowym. Możesz też przyrządzić do niego frytki z batata – taki obiad zje nawet największy niejadek!

Więcej wegańskich przepisów:
Placki z kaszy jaglanej
Zupa z czerwonej soczewicy
Warzywne leczo
Sernik z kaszy jaglanej
Tofurnik na zimno

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA