Jak przygotować rewelacyjne dania na ciepło w wersji mięsnej i wegetariańskiej? Oto przepisy na genialne potrawy
fot. Adobe Stock, 5ph
Rewelacyjne dania na ciepło nie muszą zająć ci mnóstwa czasu ani pochłonąć dużej ilości pieniędzy. Często ciekawe i pyszne potrawy możesz przygotować dosłownie w kilka chwil. Rewelacyjne dania przygotujesz z drobiowego lub wołowego mięsa, a także świeżych i aromatycznych warzyw. Zrobisz z nich zupy, zapiekanki i dania obiadowe.
Jak zrobić smaczne i szybkie, a jednocześnie rewelacyjne dania na ciepło, które zaskoczą wszystkich domowników? Wykorzystaj mięsa, warzywa, a także słodkie dodatki, np. owocowy sos. Możesz je wykorzystać jako pyszny obiad, przekąskę albo pomysł na kolację.
Idealna francuska zupa cebulowa jest zapiekana w piekarniku z serem, ale możesz lekko zmodyfikować ten przepis i przygotować pyszny i aromatyczny krem, który idealnie sprawdzi się jako lekkie pierwsze danie albo szybka przekąska między głównymi posiłkami.
Składniki:
600 g cebuli,
100 g białej części pora,
2 łyżki masła,
1 l bulionu warzywnego,
płaska łyżka mąki,
250 g serka mascarpone,
100 g tartego żółtego sera,
łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Pora posiekaj i dodaj połowę do cebuli. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego obficie masłem.
Posyp solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Cebula musi się dobrze zarumienić.
W tym czasie zagotuj bulion i dodaj do niego upieczoną cebulę. Gotuj wszystko razem przez ok. 10 minut.
Zdejmij zupę z ognia, dodaj mascarpone, sok z cytryny i wszystko zblenduj na gładki krem. Następnie postaw ponownie na bardzo małym ogniu i dodaj przyprawy.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Zupę podawaj z grzankami i garścią żółtego sera. Udekoruj także świeżym lub lekko podsmażonym porem.
fot. Rewelacyjne dania na ciepło: zupa cebulowa z mascarpone/Adobe Stock, Jenifoto
Karkówka to świetny pomysł na łatwy i pożywny obiad. Mięso piecze się co prawda dość długo, niemniej jednak nie wymaga wiele pracy podczas przygotowywania. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką, ale także z ryżem czy makaronem (w tym przypadku dobrze po upieczeniu pokroić ją lub poszarpać).
Składniki:
400 g karkówki wieprzowej,
500 g pieczarek,
3 duże cebule,
ząbek czosnku,
2 czubate łyżeczki cukru,
łyżka mielonej papryki,
łyżeczka miodu,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz,
szczypta ostrej papryki,
opcjonalnie łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą miód, olej, paprykę słodką i ostrą, a także opcjonalnie sos sojowy. Odstaw na ok. 10 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Mięso umyj i natrzyj obficie marynatą. Oprósz dodatkowo solą i pieprzem. Wstaw do woreczka do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Tak przygotowaną karkówkę wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
Mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia przerwij lekko worek, aby glazura się przypiekła i zrobiła chrupiąca.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Od razu zasyp cukrem, wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Dodaj sól i pieprz, a następnie duś pod przykryciem w wodzie puszczonej przez grzyby. Duszenie może trwać do końca pieczenia.
Karkówkę wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z cebulowo-pieczarkową sałatką.
fot. Rewelacyjne dania na ciepło: karkówka z piekarnika/Adobe Stock, Terry Davis1/Wirestock
Pyszną zapiekankę z ziemniakami możesz przygotować z tego, co akurat masz w domu. Dodaj do tego mięso lub odpowiednik wegetariański, sos śmietanowy i ser. Całość zapiecz i pyszna przekąska lub danie obiadowe gotowe!
Składniki:
500 g ziemniaków (waga po obraniu),
500 g mięsa mielonego lub tofu,
200 ml bulionu warzywnego,
250 ml śmietany,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów krojonych,
sól i pieprz,
majeranek,
rozmaryn,
200 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone (lub tofu w wersji wege) dobrze przypraw, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni. Ziemniaki lekko podgotuj w osolonej wodzie (wystarczy 15 minut).
Mięso odłóż na bok, a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podgotowane ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, przykryj warstwą mięsa i porcją cebuli z czosnkiem. Ponownie ułóż ziemniaki, mięso oraz cebulę i powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Śmietanę wymieszaj z bulionem i serem, a następnie polej zapiekankę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-45 minut.
fot. Rewelacyjne danie na ciepło: zapiekanka ziemniaczana/Adobe Stock, ekatherina
Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodko-ostrą glazurą oraz pysznym owocowym sosem. Nogi możesz wcześniej wykorzystać do przygotowania rozgrzewającego rosołu, a ugotowane mięso dodatkowo otulić marynatą. Surowe także świetnie się sprawdzi.
Składniki:
2 nogi z kaczki,
łyżeczka miodu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz,
2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Nogi z kaczki dokładnie umyj i osusz.
W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (czosnek mocno przeciśnij przez praskę). Ubierz rękawiczki jednorazowe i dokładnie nasmaruj mięso.
Odstaw do lodówki na 15-20 minut
Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego albo ułóż na blasze. Piecz minimum 1,5 godziny.
Jesienne keto przepisy muszą dostarczać niewiele węglowodanów – od 10 do kilkunastu – i zawierać sezonowe warzywa lub owoce. Właśnie teraz, gdy są świeże, mają najwięcej cennych dla zdrowia składników. Najwdzięczniejszym warzywem na jesieni jest dynia, która świetnie wpisuje się smakiem w dania wytrawne, pikantne i te o słodkiej nucie. Warto też zwrócić uwagę na kalarepę czy jarmuż – mają mało węglowodanów, a sporo błonnika. Do jesiennych keto przepisów warto dodawać dojrzewające teraz orzechy.
Co zrobić na obiad w piątek, jeśli tego dnia rezygnujesz z jedzenia mięsa? Możliwości jest mnóstwo. Możesz zmodyfikować ulubione przepisy i zrobić ich wegetariańskie wersje albo przygotować coś ciekawego, np. makaron z ekstremalnie prostym sosem i warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się także faszerowane warzywa.
Lekkostrawny obiad z cukinią to dobry pomysł na główny posiłek w diecie lekkostrawnej. Cukinia w większości składa się z wody, nie zawiera dużych ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. W 100 g cukinii jest 1 g błonnika. Aby obiad z cukinią był lekkostrawny, nie należy dodawać do potrawy zbyt dużych ilości tłuszczu, warto natomiast wzbogacić go jajkami lub mięsem drobiowym oraz innymi warzywami, aby był pełnowartościowy.
Lekkostrawny obiad bez mięsa nie powinien też zawierać niektórych warzyw, np. cebuli, czosnku czy papryki, gdyż są wykluczone w diecie lekkostrawnej. Można za to do woli korzystać z marchwi, cukinii czy pomidorów, ale te ostatnie trzeba obrać ze skórki. Dozwolone są łagodne przyprawy, w tym sól i pieprz, ale wszystkie „ostrości” odpadają.
Przygotowując obiad na dwa dni przede wszystkim, spędzasz w kuchni mniej czasu. Nie wszystkie potrawy można w pełni przygotować, aby kolejnego dnia zupełnie nic nie robić, ale w przypadku niektórych dań jest to możliwe. Zobacz, co zrobić do jedzenia na dwa dni, aby nadal móc cieszyć się smakiem potraw?
Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad czy kolacje bez mięsa, sięgnij po makarony, placki warzywne albo wytrawne naleśniki. Świetnie sprawdzi się także pesto albo szybki sos pomidorowy. Większość wege potraw przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Zobacz pomysły na szybki obiad bez mięsa i zaskocz bliskich.
Brakuje ci pomysłu na jesienny obiad? Sięgnij po dynię, marchew, a także korzenne przyprawy. To połączenie podkreśla pyszny smak jesieni, a dodatkowo potrawy przygotowane z tych składników są sycące i dodają sił w walce z jesienną chandrą. Odczaruj tę niezwykłą porę roku, dzięki pomysłom na obiad.
Szybki przepis na brokuły na obiad sprawdza się, kiedy chcesz połączyć ze sobą różne smaki i zadowolić nawet największego niejadka. Brokuł to źródło wielu witamin i minerałów, a także błonnika oraz przeciwutleniaczy. Warto więc sięgać po niego tak często, jak to tylko możliwe. Sprawdź nasze przepisy na obiad z brokułem.
Zastanawiasz się, co dziś na obiad? Sięgnij po warzywną propozycję - oto obiad z kalafiorem w roli głównej poleca się na stół. Możesz przygotować rozgrzewającą zupę-krem, kalafior pieczony pod beszamelem albo wegańskie curry. Możliwości jest wiele - wybierz przepis, na który masz ochotę i rozkoszuj się smakiem.
Papryka faszerowana FIT w dietetycznej wersji, to danie, które pokocha każdy miłośnik papryki, doceniający zdrowe przepisy. Podajemy 8 receptur na dietetyczną faszerowaną paprykę, m.in.: z mięsem mielonym, z kaszą bulgur, warzywami i jajkiem, z serem feta i oliwkami, z kurczakiem i fasolką szparagową i nie tylko. Zdrowe i niskokaloryczne.
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Frytki z młodych ziemniaków to prawdziwa wiosenna gratka. Są idealnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach od środka. Pasują do dań obiadowych, ale są także świetną przekąską podczas wieczornej imprezy ze znajomymi. Jak zrobić idealne frytki z młodych ziemniaków?
Kurczak w sosie curry ze śmietaną to chyba najszybsze danie obiadowe na świecie. Gdy ryż lub makaron będzie się gotować, podsmaż kurczaka z dużą ilością curry i zalej śmietanką.
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kotlety ruskie możesz podawać ze świeżą surówką i delikatnym, jogurtowym sosem. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, twarogu, cebuli, jajek i kilku przypraw.
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.
Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.
Gulasz z karkówki to idealny sposób na pyszny obiad, przy którym nie musisz się napracować. Dodaj do niego marchew, seler naciowy i dużo natki pietruszki.
Wytrawne placki z kaszy jaglanej to bardzo szybka przekąska lub nawet cały posiłek. Możesz wykorzystać do nich kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Nasze warzywne leczo jest sycące i bardzo aromatyczne. Dodaj do niego cukinię, paprykę, pieczarki oraz świeże pomidory.