Reklama

Jak zrobić smaczne i szybkie, a jednocześnie rewelacyjne dania na ciepło, które zaskoczą wszystkich domowników? Wykorzystaj mięsa, warzywa, a także słodkie dodatki, np. owocowy sos. Możesz je wykorzystać jako pyszny obiad, przekąskę albo pomysł na kolację.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupa cebulowa z mascarpone
  2. Karkówka z cebulą
  3. Zapiekanka ziemniaczana na dwa sposoby
  4. Noga z kaczki z sosem żurawinowym

Rewelacyjne dania na ciepło: zupa cebulowa

Idealna francuska zupa cebulowa jest zapiekana w piekarniku z serem, ale możesz lekko zmodyfikować ten przepis i przygotować pyszny i aromatyczny krem, który idealnie sprawdzi się jako lekkie pierwsze danie albo szybka przekąska między głównymi posiłkami.

Składniki:

  • 600 g cebuli,
  • 100 g białej części pora,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • płaska łyżka mąki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g tartego żółtego sera,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Pora posiekaj i dodaj połowę do cebuli. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego obficie masłem.
  2. Posyp solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Cebula musi się dobrze zarumienić.
  3. W tym czasie zagotuj bulion i dodaj do niego upieczoną cebulę. Gotuj wszystko razem przez ok. 10 minut.
  4. Zdejmij zupę z ognia, dodaj mascarpone, sok z cytryny i wszystko zblenduj na gładki krem. Następnie postaw ponownie na bardzo małym ogniu i dodaj przyprawy.
  5. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  6. Zupę podawaj z grzankami i garścią żółtego sera. Udekoruj także świeżym lub lekko podsmażonym porem.
fot. Rewelacyjne dania na ciepło: zupa cebulowa z mascarpone/Adobe Stock, Jenifoto

Rewelacyjne dania na ciepło: karkówka z cebulą

Karkówka to świetny pomysł na łatwy i pożywny obiad. Mięso piecze się co prawda dość długo, niemniej jednak nie wymaga wiele pracy podczas przygotowywania. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką, ale także z ryżem czy makaronem (w tym przypadku dobrze po upieczeniu pokroić ją lub poszarpać).

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 duże cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki cukru,
  • łyżka mielonej papryki,
  • łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • szczypta ostrej papryki,
  • opcjonalnie łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą miód, olej, paprykę słodką i ostrą, a także opcjonalnie sos sojowy. Odstaw na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Mięso umyj i natrzyj obficie marynatą. Oprósz dodatkowo solą i pieprzem. Wstaw do woreczka do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  4. Tak przygotowaną karkówkę wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
  5. Mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia przerwij lekko worek, aby glazura się przypiekła i zrobiła chrupiąca.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Od razu zasyp cukrem, wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
  7. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Dodaj sól i pieprz, a następnie duś pod przykryciem w wodzie puszczonej przez grzyby. Duszenie może trwać do końca pieczenia.
  8. Karkówkę wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z cebulowo-pieczarkową sałatką.
fot. Rewelacyjne dania na ciepło: karkówka z piekarnika/Adobe Stock, Terry Davis1/Wirestock

Rewelacyjne dania na ciepło: zapiekanka ziemniaczana na dwa sposoby

Pyszną zapiekankę z ziemniakami możesz przygotować z tego, co akurat masz w domu. Dodaj do tego mięso lub odpowiednik wegetariański, sos śmietanowy i ser. Całość zapiecz i pyszna przekąska lub danie obiadowe gotowe!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu),
  • 500 g mięsa mielonego lub tofu,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 250 ml śmietany,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • 200 g żółtego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone (lub tofu w wersji wege) dobrze przypraw, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni. Ziemniaki lekko podgotuj w osolonej wodzie (wystarczy 15 minut).
  2. Mięso odłóż na bok, a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podgotowane ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, przykryj warstwą mięsa i porcją cebuli z czosnkiem. Ponownie ułóż ziemniaki, mięso oraz cebulę i powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
  5. Śmietanę wymieszaj z bulionem i serem, a następnie polej zapiekankę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-45 minut.
fot. Rewelacyjne danie na ciepło: zapiekanka ziemniaczana/Adobe Stock, ekatherina

Rewelacyjne danie na ciepło: kaczka z sosem żurawinowym

Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodko-ostrą glazurą oraz pysznym owocowym sosem. Nogi możesz wcześniej wykorzystać do przygotowania rozgrzewającego rosołu, a ugotowane mięso dodatkowo otulić marynatą. Surowe także świetnie się sprawdzi.

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki,
  • łyżeczka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Nogi z kaczki dokładnie umyj i osusz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (czosnek mocno przeciśnij przez praskę). Ubierz rękawiczki jednorazowe i dokładnie nasmaruj mięso.
  3. Odstaw do lodówki na 15-20 minut
  4. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego albo ułóż na blasze. Piecz minimum 1,5 godziny.
  5. Podawaj z konfiturą z borówki brusznicy albo żurawiny.
fot. Rewelacyjne dania na ciepło: pieczona kaczka z sosem/Adobe Stock, Vladimir
Reklama

Zobacz także inne pomysły na rewelacyjne dania na ciepło:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...