Jak przygotować rewelacyjne dania na ciepło w wersji mięsnej i wegetariańskiej? Oto przepisy na genialne potrawy
Rewelacyjne dania na ciepło nie muszą zająć ci mnóstwa czasu ani pochłonąć dużej ilości pieniędzy. Często ciekawe i pyszne potrawy możesz przygotować dosłownie w kilka chwil. Rewelacyjne dania przygotujesz z drobiowego lub wołowego mięsa, a także świeżych i aromatycznych warzyw. Zrobisz z nich zupy, zapiekanki i dania obiadowe.

Jak zrobić smaczne i szybkie, a jednocześnie rewelacyjne dania na ciepło, które zaskoczą wszystkich domowników? Wykorzystaj mięsa, warzywa, a także słodkie dodatki, np. owocowy sos. Możesz je wykorzystać jako pyszny obiad, przekąskę albo pomysł na kolację.
Spis treści:
- Zupa cebulowa z mascarpone
- Karkówka z cebulą
- Zapiekanka ziemniaczana na dwa sposoby
- Noga z kaczki z sosem żurawinowym
Rewelacyjne dania na ciepło: zupa cebulowa
Idealna francuska zupa cebulowa jest zapiekana w piekarniku z serem, ale możesz lekko zmodyfikować ten przepis i przygotować pyszny i aromatyczny krem, który idealnie sprawdzi się jako lekkie pierwsze danie albo szybka przekąska między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 600 g cebuli,
- 100 g białej części pora,
- 2 łyżki masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- płaska łyżka mąki,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g tartego żółtego sera,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Pora posiekaj i dodaj połowę do cebuli. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego obficie masłem.
- Posyp solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Cebula musi się dobrze zarumienić.
- W tym czasie zagotuj bulion i dodaj do niego upieczoną cebulę. Gotuj wszystko razem przez ok. 10 minut.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj mascarpone, sok z cytryny i wszystko zblenduj na gładki krem. Następnie postaw ponownie na bardzo małym ogniu i dodaj przyprawy.
- Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Zupę podawaj z grzankami i garścią żółtego sera. Udekoruj także świeżym lub lekko podsmażonym porem.

Rewelacyjne dania na ciepło: karkówka z cebulą
Karkówka to świetny pomysł na łatwy i pożywny obiad. Mięso piecze się co prawda dość długo, niemniej jednak nie wymaga wiele pracy podczas przygotowywania. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką, ale także z ryżem czy makaronem (w tym przypadku dobrze po upieczeniu pokroić ją lub poszarpać).
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej,
- 500 g pieczarek,
- 3 duże cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 czubate łyżeczki cukru,
- łyżka mielonej papryki,
- łyżeczka miodu,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- szczypta ostrej papryki,
- opcjonalnie łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą miód, olej, paprykę słodką i ostrą, a także opcjonalnie sos sojowy. Odstaw na ok. 10 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mięso umyj i natrzyj obficie marynatą. Oprósz dodatkowo solą i pieprzem. Wstaw do woreczka do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Tak przygotowaną karkówkę wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
- Mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia przerwij lekko worek, aby glazura się przypiekła i zrobiła chrupiąca.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Od razu zasyp cukrem, wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Dodaj sól i pieprz, a następnie duś pod przykryciem w wodzie puszczonej przez grzyby. Duszenie może trwać do końca pieczenia.
- Karkówkę wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z cebulowo-pieczarkową sałatką.

Rewelacyjne dania na ciepło: zapiekanka ziemniaczana na dwa sposoby
Pyszną zapiekankę z ziemniakami możesz przygotować z tego, co akurat masz w domu. Dodaj do tego mięso lub odpowiednik wegetariański, sos śmietanowy i ser. Całość zapiecz i pyszna przekąska lub danie obiadowe gotowe!
Składniki:
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu),
- 500 g mięsa mielonego lub tofu,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 250 ml śmietany,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów krojonych,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- rozmaryn,
- 200 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone (lub tofu w wersji wege) dobrze przypraw, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni. Ziemniaki lekko podgotuj w osolonej wodzie (wystarczy 15 minut).
- Mięso odłóż na bok, a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podgotowane ziemniaki pokrój na cienkie plasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, przykryj warstwą mięsa i porcją cebuli z czosnkiem. Ponownie ułóż ziemniaki, mięso oraz cebulę i powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
- Śmietanę wymieszaj z bulionem i serem, a następnie polej zapiekankę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-45 minut.

Rewelacyjne danie na ciepło: kaczka z sosem żurawinowym
Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodko-ostrą glazurą oraz pysznym owocowym sosem. Nogi możesz wcześniej wykorzystać do przygotowania rozgrzewającego rosołu, a ugotowane mięso dodatkowo otulić marynatą. Surowe także świetnie się sprawdzi.
Składniki:
- 2 nogi z kaczki,
- łyżeczka miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Nogi z kaczki dokładnie umyj i osusz.
- W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (czosnek mocno przeciśnij przez praskę). Ubierz rękawiczki jednorazowe i dokładnie nasmaruj mięso.
- Odstaw do lodówki na 15-20 minut
- Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego albo ułóż na blasze. Piecz minimum 1,5 godziny.
- Podawaj z konfiturą z borówki brusznicy albo żurawiny.

Zobacz także inne pomysły na rewelacyjne dania na ciepło: