Pyszny makaron bez mięsa możesz przygotować na mnóstwo sposobów, łącząc ulubiony typ makaronu z warzywami, grzybami czy różnymi rodzajami sera. Wykorzystaj także aromatyczne przyprawy oraz gładkie, kremowe sosy. W przypadku makaronów wszystkie kulinarne chwyty dozwolone!
Spis treści:
- Makaron ze szpinakiem
- Spaghetti Napoli
- Makaron z pieczarkami
- Makaron w sosie serowym
- Makaron z pesto i zielonymi warzywami
Makaron wegetariański ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o wegetariańskie dania z makaronem. Przygotujesz go w kilka chwil. Możesz wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak - w liściach i rozdrobniony. W każdej wersji gotowe danie będzie smakować pysznie.
Składniki:
- 2 porcje makaronu (np. penne albo tagliatelle),
- 350-400 g szpinaku,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 100 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 80 g tartego żółtego sera,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku, nie musisz go wcześniej rozmrażać.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a następnie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie już lekko rumiana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż kilka minut, cały czas mieszając, a następnie dodaj szpinak. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś szpinak, aby "zwiędł" lub całkowicie się rozmroził i zagrzał.
- Następnie dodaj przyprawy oraz śmietankę i tarty ser. Wymieszaj całość, aż ser się rozpuści. Trzymaj patelnię na małym ogniu.
- Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj wedle uznania listkami bazylii lub świeżego szpinaku.
fot. Makaron bez mięsa ze szpinakiem/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Spaghetti Napoli wegetariański
Spaghetti Napoli to wegetariańska alternatywa dla klasycznego spaghetti bolognese. Świetnie smakuje także w wersji z makaronem penne.
Składniki:
- 2 porcje makaronu spaghetti lub penne,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- parmezan do dekoracji,
- bazylia do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a następnie lekko podsmaż czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy.
- Całość wymieszaj i smaż na małym ogniu kilka minut, aż sos się lekko zredukuje.
- Makaron odcedź i przełóż na talerze. Polej go gotowym sosem i udekoruj serem oraz listkami bazylii.
fot. Makaron bez mięsa: spaghetti napoli/Adobe Stock, norikko
Z czym można zrobić makaron bez mięsa? Przepis na makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami, a także innymi grzybami, możesz przygotować na kilka sposobów. Najbardziej popularne są grzyby w sosie własnym lub z kremowym sosem na bazie śmietanki. Wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.
Składniki:
- 350 g pieczarek,
- 2 porcje makaronu tagliatelle,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka mąki pszennej,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zasyp cukrem. Smaż na niewielkim ogniu, aż lekko się zeszkli i skarmelizuje. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
- Przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu. Pieczarki muszą puścić sporo wody i wydać aromat.
- Duś ok. 15 minut, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
- W niewielkim naczyniu rozpuść łyżeczkę mąki w 50 ml zimnej wody. Dokładnie zamieszaj i wlej do patelni. W ten sposób powstanie gęsty sos. Dopraw go jeszcze raz do smaku.
- Odcedzony makaron dodaj do patelni i wszystko dobrze ze sobą połącz.
- Przełóż na talerz i udekoruj według uznania.
fot. Co zrobić z makaronu bez mięsa: makaron z pieczarkami/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Makaron bez mięsa w sosie serowym
Makaron w sosie serowym to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz dowolnie eksperymentować z rodzajami sera i mieszać ze sobą te twarde, miękkie oraz pleśniowe. Kremowy sos przygotujesz przy pomocy tłustej śmietanki.
Składniki:
- 2 porcje makaronu papardelle,
- 150 g tartego żółtego sera,
- 4 "trójkąty" serka topionego,
- 50 g gorgonzoli lub dowolnego miękkiego sera pleśniowego,
- 250 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- W rondelku podgrzej śmietankę, a następnie rozpuść w niej tarty oraz topiony ser. Następnie dodaj ser pleśniowy i dopraw całość (nie przesadzaj z solą).
- Wszystko gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotowy sos ma być kremowy i aksamitnie gładki.
- Makaron odcedź i przełóż na talerze. Polej sosem i udekoruj według uznania.
fot. Makaron bez mięsa z sosem serowym/Adobe Stock, Udo
Co można zrobić z makaronu na obiad: przepis na makaron z pesto i zielonymi warzywami
Zielone warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a pesto pysznie smakuje w każdym wydaniu. Tak przygotowany makaron z zielonym pesto na pewno będzie smakować całej rodzinie i gościom przy rodzinnym stole.
Składniki:
- 2 porcje dowolnego makaronu,
- 5 łyżek zielonego pesto,
- 150 g cukinii,
- 100 g zielonego groszku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- łyżka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło.
- Podsmaż krótko pokrojoną w plastry cukinię (nie obieraj jej) oraz groszek - mrożony lub z zalewy.
- Całość mieszaj, aż cukinia się zarumieni i zmięknie. Dodaj przyprawy oraz pesto.
- Od razu dodaj odcedzony makaron. Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte pesto.
- Przełóż gotowe danie na talerze i udekoruj listkami bazylii bądź mięty.
fot. Makaron bez mięsa z zielonym pesto/Adobe Stock, timolina
Zobacz także inne wegetariańskie przepisy: