Zapiekanki najlepiej smakują z domowym beszamelem oraz posypane obficie żółtym serem. Sprawdzą się także sery pleśniowe. Do polania gotowej zapiekanki już na talerzu możesz wykorzystać np. sos holenderski.
Spis treści:
- Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa
- Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem
- Zapiekanka z cukinią i makaronem bez mięsa
- Zapiekanka wegetariańska z tofu
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa
Zapiekanki ziemniaczane są bardzo popularne i chętnie goszczą na naszych stołach podczas obiadów czy spotkań rodzinnych. Robi się ją szybko i łatwo. Jeśli boisz się, że ziemniaki nie zmiękną w piekarniku, możesz wcześniej lekko podgotować je w osolonej wodzie - wystarczy ok. 10-12 minut od momentu wrzenia.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia papryka (czerwona lub żółta),
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
- jajko,
- 250 g sera żółtego,
- sól i pieprz,
- rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i podgotuj chwilkę w całości (ok. 11-15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
- Wystudź lekko i pokrój w cienkie plasterki.
- Wskazówka: zamiast gotowania możesz od razu pokroić surowe ziemniaki w bardzo cienkie plastry (ok. 0.5 cm). Zbyt grube mogą się nie dopiec.
- W misce wymieszaj śmietanę, jajko oraz 100 g sera startego na grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pokrojoną w grubszą kostkę paprykę.
- Całość wymieszaj z sosem śmietanowo-serowym.
- Wylej odrobinę sosu na dno naczynia żaroodpornego, a następnie wyłóż warstwę ziemniaków. Zalej niewielką ilością sosu, posyp rozmarynem i ponownie ułóż ziemniaki.
- Powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Całość polej resztką sosu i wyłóż pozostały ser.
- Piecz w 200 stopniach przez ok. 45 minut.
fot. Zapiekanka wegetariańska z ziemniakami/Adobe Stock, FomaA
Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem
Bakłażan idealnie sprawdza się jako dodatek do wege zapiekanek. Dobrze komponuje się z makaronem, ryżem i kaszą, a także z kremowymi sosami. Dobrze sprawdzą się także pomidory pod różną postacią.
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak,
- bakłażan,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 150 g sera żółtego,
- spora garść pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plastry. Ułóż na ręczniku papierowym i zasyp solą. Pozostaw na ok. 10 minut.
- W tym czasie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę lub dwie.
- W misce wymieszaj śmietankę ze startym serem (100 g). Dopraw solą i pieprzem. Uważaj z ilością soli - sporo jest już w bakłażanach.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę bakłażanów, dodaj surową kaszę i zalej 1/3 sosu śmietanowego.
- Dodaj część przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i ułóż pozostałe plastry bakłażanów.
- Całość zalej resztą sosu, posyp serem i dodaj pozostałe pomidorki.
- Piecz w 200 stopniach przez ok. 35-40 minut.
fot. Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem/Adobe Stock, Daniel Vincek
Zapiekanka z cukinią i makaronem bez mięsa
Zapiekanki makaronowe świetnie sprawdzają się jako pyszny rodzinny obiad lub szybka i pożywna przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie bliskich.
Składniki:
- 200 g makaronu penne lub kokardek,
- cukinia,
- kawałek pora (ok. 3 cm),
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g tartego sera mozzarella,
- średnia czerwona lub żółta papryka,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokrój w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Śmietankę wymieszaj z letnim bulionem i przyprawami. Dodaj ok. 50 g mozzarelli.
- Na patelni krótko podsmaż pora z czosnkiem. Dodaj do sosu śmietanowego.
- Wszystkie składniki oprócz sosu i sera wymieszaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej następnie sosem i posyp resztą sera.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut. Piecz do miękkości makaronu.
fot. Zapiekanka makaronowa bez mięsa/Adobe Stock, elena_hramowa
Zapiekanka wegetariańska z tofu
Tofu to świetny zamiennik mięsa, który - po odpowiednim przyprawieniu - smakuje jak klasyczne mielone. Z jego pomocą przygotujesz pyszną alternatywę dla klasycznej pomidorowej zapiekanki pomidorowej.
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- kostka tofu,
- cebula,
- 100 g czerwonej fasolki z puszki,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 200 g sera żółtego,
- puszka pomidorów krojonych,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka papryki wędzonej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Ugotowane ziemniaki potłucz i wymieszaj ze śmietanką oraz połową cebuli z czosnkiem.
- Tofu zgnieć widelcem, wymieszaj z papryką wędzoną i wrzuć na patelnię z resztą cebuli.
- Podsmażaj kilka minut, a następnie dodaj fasolkę oraz pomidory z puszki.
- Dodaj przecier, dopraw do smaku i smaż na małym ogniu ok. 10 minut.
- Gotową mieszankę wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaki z cebulką i posyp całość serem.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut.
- Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
fot. Zapiekanka wegetariańska/Adobe Stock, vaaseenaa
Zobacz też inne pomysły na zapiekanki bez mięsa: