Moje ulubione pomysły na zapiekanki bez mięsa: zrobisz je z makaronem, ziemniakami i kaszą. Sprawdź te pyszne przepisy

zapiekanki wegetariańskie fot. Adobe Stock, timolina
Zapiekanki wegetariańskie to pyszny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Sprawdzi się także jako lunch do pracy. Do ich przygotowania sprawdzi się tofu, kasze, makarony i ziemniaki, a także oczywiście warzywa. Postaw przede wszystkim na kalafiory, brokuły, cukinie i bakłażany, a także pomidory w różnej postaci.
/ 13.04.2024 05:21
zapiekanki wegetariańskie fot. Adobe Stock, timolina

Zapiekanki najlepiej smakują z domowym beszamelem oraz posypane obficie żółtym serem. Sprawdzą się także sery pleśniowe. Do polania gotowej zapiekanki już na talerzu możesz wykorzystać np. sos holenderski.

Spis treści:

  1. Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa
  2. Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem
  3. Zapiekanka z cukinią i makaronem bez mięsa
  4. Zapiekanka wegetariańska z tofu

Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa

Zapiekanki ziemniaczane są bardzo popularne i chętnie goszczą na naszych stołach podczas obiadów czy spotkań rodzinnych. Robi się ją szybko i łatwo. Jeśli boisz się, że ziemniaki nie zmiękną w piekarniku, możesz wcześniej lekko podgotować je w osolonej wodzie - wystarczy ok. 10-12 minut od momentu wrzenia.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia papryka (czerwona lub żółta),
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • jajko,
  • 250 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i podgotuj chwilkę w całości (ok. 11-15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
  2. Wystudź lekko i pokrój w  cienkie plasterki.
  3. Wskazówka: zamiast gotowania możesz od razu pokroić surowe ziemniaki w bardzo cienkie plastry (ok. 0.5 cm). Zbyt grube mogą się nie dopiec.
  4. W misce wymieszaj śmietanę, jajko oraz 100 g sera startego na grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pokrojoną w grubszą kostkę paprykę.
  6. Całość wymieszaj z sosem śmietanowo-serowym.
  7. Wylej odrobinę sosu na dno naczynia żaroodpornego, a następnie wyłóż warstwę ziemniaków. Zalej niewielką ilością sosu, posyp rozmarynem i ponownie ułóż ziemniaki.
  8. Powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Całość polej resztką sosu i wyłóż pozostały ser.
  9. Piecz w 200 stopniach przez ok. 45 minut.

zapiekanka ziemniaczana bez mięsa

fot. Zapiekanka wegetariańska z ziemniakami/Adobe Stock, FomaA

Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem

Bakłażan idealnie sprawdza się jako dodatek do wege zapiekanek. Dobrze komponuje się z makaronem, ryżem i kaszą, a także z kremowymi sosami. Dobrze sprawdzą się także pomidory pod różną postacią.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 150 g sera żółtego,
  • spora garść pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plastry. Ułóż na ręczniku papierowym i zasyp solą. Pozostaw na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę lub dwie.
  3. W misce wymieszaj śmietankę ze startym serem (100 g). Dopraw solą i pieprzem. Uważaj z ilością soli - sporo jest już w bakłażanach.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę bakłażanów, dodaj surową kaszę i zalej 1/3 sosu śmietanowego.
  5. Dodaj część przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i ułóż pozostałe plastry bakłażanów.
  6. Całość zalej resztą sosu, posyp serem i dodaj pozostałe pomidorki.
  7. Piecz w 200 stopniach przez ok. 35-40 minut.

zapiekanka bez mięsa z bakłażanem

fot. Zapiekanka bez mięsa z bakłażanem/Adobe Stock, Daniel Vincek

Zapiekanka z cukinią i makaronem bez mięsa

Zapiekanki makaronowe świetnie sprawdzają się jako pyszny rodzinny obiad lub szybka i pożywna przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie bliskich.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne lub kokardek,
  • cukinia,
  • kawałek pora (ok. 3 cm),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g tartego sera mozzarella,
  • średnia czerwona lub żółta papryka,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Śmietankę wymieszaj z letnim bulionem i przyprawami. Dodaj ok. 50 g mozzarelli.
  3. Na patelni krótko podsmaż pora z czosnkiem. Dodaj do sosu śmietanowego.
  4. Wszystkie składniki oprócz sosu i sera wymieszaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej następnie sosem i posyp resztą sera.
  5. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut. Piecz do miękkości makaronu.

zapiekanka z cukinią i makaronem bez mięsa

fot. Zapiekanka makaronowa bez mięsa/Adobe Stock, elena_hramowa

Zapiekanka wegetariańska z tofu

Tofu to świetny zamiennik mięsa, który - po odpowiednim przyprawieniu - smakuje jak klasyczne mielone. Z jego pomocą przygotujesz pyszną alternatywę dla klasycznej pomidorowej zapiekanki pomidorowej.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • kostka tofu,
  • cebula,
  • 100 g czerwonej fasolki z puszki,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 200 g sera żółtego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  2. Ugotowane ziemniaki potłucz i wymieszaj ze śmietanką oraz połową cebuli z czosnkiem.
  3. Tofu zgnieć widelcem, wymieszaj z papryką wędzoną i wrzuć na patelnię z resztą cebuli.
  4. Podsmażaj kilka minut, a następnie dodaj fasolkę oraz pomidory z puszki.
  5. Dodaj przecier, dopraw do smaku i smaż na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. Gotową mieszankę wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaki z cebulką i posyp całość serem.
  7. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut.
  8. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

zapiekanka wegetariańska

fot. Zapiekanka wegetariańska/Adobe Stock, vaaseenaa

Zobacz też inne pomysły na zapiekanki bez mięsa:

Fit zapiekanki mięsne i warzywne: 5 prostych, zdrowych i niskokalorycznych przepisów
Fit zapiekanki mięsne i warzywne: 5 prostych, zdrowych i niskokalorycznych przepisów
Fit zapiekanki są lekkie, pożywne, mają mniej kalorii niż tradycyjne i sycą na bardzo długo. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz przygotować je z warzywami, mięsem, makaronem, ziemniakami lub z bagietką. Odkryj 5 łatwych przepisów na fit zapiekanki. Zrobisz je w kilka minut.
Co można zrobić z kabaczka na obiad? Wypróbuj przepisy na placki, zapiekankę lub faszerowanego kabaczka
Co można zrobić z kabaczka na obiad? Wypróbuj przepisy na placki, zapiekankę lub faszerowanego kabaczka
Pyszne przepisy z kabaczkiem to przede wszystkim pomysły na warzywne placki i zapiekanki. Kabaczek świetnie smakuje także z makaronem czy jako dodatek lub baza dań jednogarnkowych. Do wszystkich tych przepisów możesz wykorzystać także klasyczną cukinię i odwrotnie - do wszystkich dań z cukinii będzie pasować także kabaczek.
FIT zapiekanka z cukinii to hit na odchudzanie. Oto 5 różnych przepisów na zdrowe i pyszne cukiniowe zapiekanki
FIT zapiekanka z cukinii to hit na odchudzanie. Oto 5 różnych przepisów na zdrowe i pyszne cukiniowe zapiekanki
Fit zapiekanka z cukinii to pomysł na pyszny niskokaloryczny posiłek. Zapiekankę z cukinii fit można przygotować w wersji wysokobiałkowej, niskowęglowodanowej, ale też klasycznej: z ziemniakami i serem. Oto 5 przepisów na fit zapiekankę z cukinii: z mięsem mielonym, z kurczakiem, z jajkami, z pieczarkami. Podajemy też przepis na mniej fit, keto zapiekankę z cukinii.
Zapiekanka z kalafiora i brokuła - pyszny i prosty przepis
Zapiekanka z kalafiora i brokuła - pyszny i prosty przepis
Zapiekanka z kalafiora i brokuła sprawdzi na obiad i na kolację. Dopraw ją suszonymi ziołami, czosnkiem i cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA