Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
- 8-10 suszonych pomidorów w zalewie,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki oliwy (najlepiej z suszonych pomidorów),
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- woda z gotowania soczewicy.
Przygotowanie:
Pasta z soczewicy to jedno z ulubionych wegetariańskich smarowideł do chleba. Zielona soczewica jest bardzo ważnym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ jest cennym źródłem białka roślinnego. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, jednym z najlepszych jest przepis na pastę z soczewicy, która posmakuje każdemu. Sprawdzi się do kanapek, a także jako dip do warzyw, chipsów lub nachosów. Jest gładka, pyszna i aromatyczna, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, ma śródziemnomorski posmak.
- Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu. Wodę z gotowania pozostaw, przyda się później.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Soczewicę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy zmiksuj na gładką masę.
- Sprawdź konsystencję pasty. Jeśli nie jest wystarczająco gładka, dodaj odrobinę wody z gotowania soczewicy.
Więcej przepisów z soczewicą:
Zupa krem z soczewicy i inne przepisy
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej - przepis