Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g surowych ziemniaków lub 400 g ugotowanych,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżka soli.
Przygotowanie:
Kopytka ziemniaczane to niemal obowiązkowa pozycja na polskim stole. To też idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele zachodu.
Doskonale smakują sosem, wiec sprawdzą się w towarzystwie polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym lub duszonych sznycli z indyka. Jak przygotować idealne kopytka ziemniaczane?
- Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, umyj je, obierz i gotuj pod przykryciem w osolonej wodzie przez 30 minut. Gdy będą gotowe, powinien w nie gładko wchodzić widelec.
- Odcedź i ostudź ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę do miski.
- Dodaj mąkę pszenną i jedno jajko.
- Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich uformuj na kształt cienkiego wałka i potnij nożem na około 3-centymetrowe kawałki.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju – nie przesadzaj jednak z osoleniem wody, bo kopytka mogą wyjść zbyt słone.
- Gotuj kopytka przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Serwuj od razu, póki są jeszcze ciepłe. Możesz także je później odsmażyć na patelni. Smacznego!
Więcej przepisów na tradycyjne dania:
Pyszny karp smażony
Idealna babka ziemniaczana