Kopytka ziemniaczane. Tradycyjny przepis na dodatek do obiadu

Kopytka ziemniaczane doskonale sprawdzą się w połączeniu z mięsem i sosami. To tradycyjne polskie danie ziemniaczane wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu.
Urszula Wilczkowska / 10.12.2019 16:58
DRUKUJ PRZEPIS
Kopytka ziemniaczane. Tradycyjny przepis na dodatek do obiadu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g surowych ziemniaków lub 400 g ugotowanych,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżka soli.
Przygotowanie:

Kopytka ziemniaczane to niemal obowiązkowa pozycja na polskim stole. To też idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele zachodu.

Doskonale smakują  sosem, wiec sprawdzą się w towarzystwie polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym lub duszonych sznycli z indyka. Jak przygotować idealne kopytka ziemniaczane?

  1. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, umyj je, obierz i gotuj pod przykryciem w osolonej wodzie przez 30 minut. Gdy będą gotowe, powinien w nie gładko wchodzić widelec.
  2. Odcedź i ostudź ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę do miski.
  3. Dodaj mąkę pszenną i jedno jajko.
  4. Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich uformuj na kształt cienkiego wałka i potnij nożem na około 3-centymetrowe kawałki.
  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju – nie przesadzaj jednak z osoleniem wody, bo kopytka mogą wyjść zbyt słone.
  6. Gotuj kopytka przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Serwuj od razu, póki są jeszcze ciepłe. Możesz także je później odsmażyć na patelni. Smacznego!

Więcej przepisów na tradycyjne dania:
Pyszny karp smażony
Idealna babka ziemniaczana

DRUKUJ PRZEPIS