Ciasto z truskawkami przywodzi na myśl smak dzieciństwa i słonecznych dni. Soczyste połówki owoców ułożone na bitej śmietanie lub wkomponowane w masę dobrze łączą się z różnymi dodatkami. Szybkie ciasto z truskawkami, ciasto biszkoptowe z truskawkami czy ciasto z truskawkami i budyniem to tylko początek tej pysznej listy – sprawdź nasze przepisy!
Szybkie ciasto z truskawkami: przepis
Oto składniki na szybkie ciasto z truskawkami:
- 3 średnie jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub cynamonowy
- kostka masła
- 50 gram truskawek
- cukier puder do dekoracji
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?
Wszystkie białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. W międzyczasie rozpuszczamy masło i przestudzone wlewamy do całości. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę ciasta. Układamy pokrojone truskawki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, takimi jak anyż lub cynamon, które możemy wymieszać z cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami: przepis
Oto składniki na ciasto biszkoptowe z truskawkami:
- 5 jajek
- 100 gram cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- Cukier puder do dekoracji
- 200 gram truskawek
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 gram cukru
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Łączymy z mąką. Całość przekładamy do formy i pieczemy przez 30 minut do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Do przygotowania ciasta z truskawkami należy zrobić delikatny krem na bazie śmietanki. Wlewamy ją do miksera i ubijamy razem z cukrem. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i przekładamy masą z bitej śmietany. Pokrojone truskawki układamy na kremie i przykrywamy druga częścią blatu. Całość pokrywamy kremem i układamy na wierzchu kilka truskawek do dekoracji. Tak przygotowane ciasto z truskawkami doskonale nadaje się na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.
Ciasto z truskawkami i budyniem: przepis
Oto składniki na ciasto z truskawkami i budyniem:
Ciasto:
- 2 jajka
- 200 gram cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- 2 budynie w proszku
- 350 ml śmietanki kremówki
- 100 gram cukru
- 500 gram truskawek
Jak zrobić ciasto z truskawkami i budyniem?
Składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na połowę. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, a kolejną rozwałkowujemy na blasze. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Mleko i śmietanę zagotowujemy w garnku i dodajemy budyń wymieszany wcześniej z zimnym mlekiem. Mieszamy całość do całkowitego zgęstnienia. W międzyczasie kroimy truskawki. Przestudzona masę budyniową wkładamy na blat ciasta, następnie truskawki i przykrywamy startym kruchym ciastem z zamrażalnika. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ciasto z truskawkami możemy podawać również na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych, podobnie jak szarlotkę na kruchym cieście.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl