Choinkowe pierniczki

Choinkowe pierniczki

Co roku wypróbowuję nowe przepisy na pierniki choinkowe i żadnego do tej pory nie byłam zadowolona. Moje pierniki zawsze wychodzą za twarde. Czy znacie jakiś niezawodny przepis?
/ 26.05.2019 04:19
Choinkowe pierniczki

Dobry piernik powinien być miękki, smaczny i niezwykle aromatyczny. Podczas robienia piernika proszę uważać, by nie dodać za dużo mąki, głównie jej ilość decyduje o tym, czy piernik jest później twardy. Warto wyrabiając ciasto piernikowe użyć mąki mieszanej: pszennej i żytniej.

Bardzo ważnej jest jednak żeby ciasto długo dojrzewało po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika proszę ciasto ostudzić, szczelnie owinąć, odłożyć na 3 tygodnie do czasu zawieszenia na choince. Proszę też pilnować dokładnie czasu pieczenia. Gwarantujemy, że tym razem aromatyczne wypieki będą na miarę prawdziwego cukiernika.

Proszę również zapoznać się z naszym przepisem na świąteczne pierniczki.