Ewa Cwil

Redaktorka działu Dieta i Fitness portalu polki.pl. Z wykształcenia jest magistrem rehabilitacji ruchowej, ma aktualne uprawnienia do wykonywania zawodu fizjoterapeuty, specjalizuje się w masażu i fizykoterapii. Ukończyła trzyczęściowy kurs z zakresu Funkcjonalnej Osteopatii i Integracji oraz kurs terapii narzędziowej. Jest też doświadczonym trenerem fitness i redaktorem, pracowała dla portali i magazynów dla kobiet o tematyce fitness i parentingowej – m.in. Shape, Be Active, mamotoja.pl. Obecnie pracę w podwarszawskim Centrum Rehabilitacji Medycznej łączy z pasją do pisania o aktywności fizycznej i szeroko pojętym zdrowiu. Ma stopień młodszego instruktora narciarstwa oraz ratownika wodnego, ukończyła też kurs trenera sportów siłowych oraz aerobiku. Uwielbia górskie wycieczki i jazdę na nartach.

Najczęstsze urazy stopy. Wyjaśniamy, skąd się biorą, jak objawiają i co z nimi robić
Najczęstsze urazy stopy. Wyjaśniamy, skąd się biorą, jak objawiają i co z nimi robić3 miesiące temu
Urazy stopy to jedne z najczęstszych problemów ortopedycznych, które mogą dotknąć każdego – od sportowców po osoby prowadzące siedzący tryb życia. Często wywołują ból, opuchliznę i trudności z chodzeniem, znacząco wpływając na codzienne funkcjonowanie. Bardzo ważne jest szybkie uzyskanie trafnej diagnozy i podjęcie leczenia, aby szybko wrócić do sprawności i normalnego funkcjonowania. Czytaj więcej
Warto jeść je na redukcji. Są bombą kaloryczną, ale i tak pomogą ci schudnąć
Warto jeść je na redukcji. Są bombą kaloryczną, ale i tak pomogą ci schudnąć3 miesiące temu
Czy można jeść orzechy na redukcji: orzechy są często postrzegane jako kaloryczna przekąska, która może utrudniać odchudzanie. W rzeczywistości, spożywane w kontrolowanych ilościach, mogą stać się cennym elementem diety redukcyjnej. Bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik, pomagają kontrolować apetyt i wspierają metabolizm. Sprawdź, które orzechy są najlepsze na odchudzanie i kiedy warto je spożywać. Czytaj więcej
Dlaczego warto ćwiczyć rano, nawet jeśli to nie jest najlepszy czas na wysiłek. Zalety porannego treningu
Dlaczego warto ćwiczyć rano, nawet jeśli to nie jest najlepszy czas na wysiłek. Zalety porannego treningu3 miesiące temu
Warto ćwiczyć rano, gdyż trening pobudza metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczu i dodaje energii na resztę dnia. Aktywność o poranku wpływa też na lepszą pracę mózgu, co jest ważne w codziennych obowiązkach zawodowych czy podczas nauki. Dodatkowo poranne ćwiczenia obniżają poziom stresu i poprawiają nastrój. Kolejną zaletą porannego treningu jest to, że korzystnie wpływa na rytm snu, przyczyniając się do jego lepszej jakości. Czytaj więcej
Zastanawiasz się, jak schudnąć po 40? To nie jest mission impossible! Oto fakty i rady, jak się odchudzać po 40. urodzinach
Zastanawiasz się, jak schudnąć po 40? To nie jest mission impossible! Oto fakty i rady, jak się odchudzać po 40. urodzinach3 miesiące temu
Jak schudnąć po 40: konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta i to ona jest absolutnie podstawową sprawą. Regularna aktywność fizyczna to dopiero jej uzupełnienie. W dodatku nie musi być bardzo męcząca i obciążająca, a najlepiej jeśli będzie wręcz odprężająca i pomoże minimalizować skutki stresu. W tym wieku ludzie często mają go aż nadto, a stres sprzyja tyciu. Ważne natomiast jest, aby pamiętać o wzmacnianiu mięśni, bo ich masa bez ćwiczeń maleje, spowalniając metabolizm. Czytaj więcej
Czy piwo to izotonik? Naukowcy nie mają wątpliwości
Czy piwo to izotonik? Naukowcy nie mają wątpliwości3 miesiące temu
Na pytanie, czy piwo to izotonik nie ma prostej odpowiedzi. Piwa z alkoholem nie mają właściwości izotoników, ale piwa bezalkoholowe są nieco do nich podobne – także zawierają elektrolity i węglowodany, choć tych pierwszych jest w nich mniej niż izotonikach. Nie mają też odwadniających właściwości piwa z alkoholem. Niestety w żołądku zmieniają się w napoje hipotoniczne, a to nie to samo co izotonik, który ma nawadniać, uzupełniać elektrolity i dostarczać węglowodanów. Czytaj więcej
Nasiona chia – właściwości, jak jeść, chia a odchudzanie, cena
Nasiona chia – właściwości, jak jeść, chia a odchudzanie, cena3 miesiące temu
Właściwości chia po części były już znane starożytnym cywilizacjom Azteków i Majów. Obecnie zyskują popularność jako jedno z najzdrowszych superfoods. Te niewielkie nasiona są bogatym źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i minerałów. Wspomagają zdrowie serca, układ trawienny, a także regulują poziom cukru we krwi. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni oraz korzystny wpływ na odchudzanie sprawiają, że warto włączyć je do codziennej diety. Czytaj więcej
Wyjątkowy ocet, który zastępuje wiele kosmetyków. Zrobisz go za grosze
Wyjątkowy ocet, który zastępuje wiele kosmetyków. Zrobisz go za grosze3 miesiące temu
Ocet wrotyczowy to zyskujący popularność naturalny środek stosowany w celach leczniczych, głównie na skórę. Przygotowuje się go poprzez macerację kwiatów wrotyczu w occie jabłkowym. Stosowany jest jako tonik – do przemywań i okładów, ale u osób wrażliwszych wymaga rozcieńczenia w wodzie. Działa przeciwbakteryjnie, ściągająco, przeciwpasożytniczo i przeciwbólowo. Raczej nie stosuje się go doustnie ze względu na potencjalne zagrożenie zatruciem. Czytaj więcej
Rozszerzanie diety niemowląt jest teraz prostsze niż myślisz. I nie jest ważne, czy dziecko jadło mleko matki, czy nie
Rozszerzanie diety niemowląt jest teraz prostsze niż myślisz. I nie jest ważne, czy dziecko jadło mleko matki, czy nie3 miesiące temu
Rozszerzanie diety niemowląt przebiega obecnie według takiego samego schematu, niezależnie od tego, czy maluch ssał pierś, czy pił mieszanki mleczne. Model rozszerzania diety został opracowany przez Instytut Matki i Dziecka, a ostatnia aktualizacja pochodzi z 2021 roku i obowiązuje do dzisiaj. U zdrowego dziecka rozszerzanie diety zaczyna się między 17. a 26. tygodniem życia, ale niektóre maluchy ze względu na stan zdrowia mogą mieć nieco inne potrzeby żywieniowe. O tym zdecyduje lekarz. Czytaj więcej
Te gatunki miodu są najlepsze dla diabetyka. Ile dziennie można bezkarnie zjeść miodu przy cukrzycy?
Te gatunki miodu są najlepsze dla diabetyka. Ile dziennie można bezkarnie zjeść miodu przy cukrzycy?3 miesiące temu
Czy cukrzyk może jeść miód? Tak, ale w bardzo ograniczonych ilościach i pod warunkiem że ma ustabilizowaną cukrzycę, i kontroluje poziom cukru we krwi. Miody są rodzajem słodzika, którego indeks glikemiczny waha się od niskiego do wysokiego, w zależności od gatunku miodu. Najmniej wskazane są miody nektarowe, leśne i faceliowe, a najbezpieczniejsze: wrzosowy, lipowy i akacjowy. Czytaj więcej
Ten owoc od 2 tysiącleci ceniony jest nie tylko w Azji. Zaskakuje właściwościami i praktycznie brakiem skutków ubocznych
Ten owoc od 2 tysiącleci ceniony jest nie tylko w Azji. Zaskakuje właściwościami i praktycznie brakiem skutków ubocznych3 miesiące temu
Amla (agrest indyjski) to mało u nas znany owoc pochodzący z Azji. Tam od 200 lat ceniony jest za swoje prozdrowotne właściwości. Współczesna medycyna dopiero zaczyna interesować się tym owocem. Jak na razie za obiecujące uznawane są jego właściwości związane z obniżaniem poziomu lipidów we krwi, działaniem przeciwzapalnym i zwalczającym wolne rodniki. Nie ma leków bazujących na wyciągach z amli, dostępne są jedynie suplementy diety. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA