Ewa Cwil

Redaktorka działu Dieta i Fitness portalu polki.pl. Z wykształcenia jest magistrem rehabilitacji ruchowej, ma aktualne uprawnienia do wykonywania zawodu fizjoterapeuty, specjalizuje się w masażu i fizykoterapii. Ukończyła trzyczęściowy kurs z zakresu Funkcjonalnej Osteopatii i Integracji oraz kurs terapii narzędziowej. Jest też doświadczonym trenerem fitness i redaktorem, pracowała dla portali i magazynów dla kobiet o tematyce fitness i parentingowej – m.in. Shape, Be Active, mamotoja.pl. Obecnie pracę w podwarszawskim Centrum Rehabilitacji Medycznej łączy z pasją do pisania o aktywności fizycznej i szeroko pojętym zdrowiu. Ma stopień młodszego instruktora narciarstwa oraz ratownika wodnego, ukończyła też kurs trenera sportów siłowych oraz aerobiku. Uwielbia górskie wycieczki i jazdę na nartach.

Podpowiadamy, co pić na zaparcia i jak to robić, żeby nie narobić sobie kłopotów
Podpowiadamy, co pić na zaparcia i jak to robić, żeby nie narobić sobie kłopotów2 godziny temu
Co pić na zaparcia: możliwości jest kilka. Najczęściej stosuje się oleje, np. rycynowy czy lniany. One mogą dość szybko przynieść efekt. Nieco łagodniejsze działanie mają napary ziołowe, domowe kisiele z owoców obfitujących w sorbitol, np. śliwek czy moreli, a także woda z cytryną, kefir czy mikstura z nasion chia, wody i soku z cytryny. Czytaj więcej
Kaloryczność żuru w różnych wersjach. Sprawdź, ile kcal będzie mieć żurek, gdy dodasz do niego różne dodatki
Kaloryczność żuru w różnych wersjach. Sprawdź, ile kcal będzie mieć żurek, gdy dodasz do niego różne dodatkiwczoraj
Kaloryczność żuru zależy od kilku spraw, w tym od wielkości porcji, sposobu podania oraz tego, jakimi dodatkami został żurek okraszony. Waha się od 108 kcal w porcji czystego żurku do ponad 900 kcal w najbogatszej wersji w chlebku. Najbardziej kalorycznym dodatkiem jest chlebek, w którym zupę można podać. Bardzo kaloryczność żurku podnosi też kiełbasa i ziemniaki. Natomiast żurek z jajkiem bez kiełbasy i ziemniaków jest naprawdę skromną kalorycznie wersją tej zupy. Czytaj więcej
Czy można jeść zakalec? Co ci grozi po jego zjedzeniu?
Czy można jeść zakalec? Co ci grozi po jego zjedzeniu?przedwczoraj
Na pytanie, czy można jeść zakalec, odpowiedź brzmi: można. Zakalec to jedynie niedopieczone ciasto. Jest ciężkostrawny i z tego powodu lepiej się nim nie objadać. Jednak ciężarne i dzieci nie powinny podejmować ryzyka związanego z jedzeniem niewypieczonego ciasta ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą. Także osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny z tego zrezygnować. Czytaj więcej
Dieta Diamondów nie wymaga liczenia kalorii, a pozwala schudnąć nawet 6 kg w miesiąc. Jak ją stosować?
Dieta Diamondów nie wymaga liczenia kalorii, a pozwala schudnąć nawet 6 kg w miesiąc. Jak ją stosować?3 dni temu
Dieta Diamondów została stworzona przez 2 amerykańskich specjalistów z zakresu medycyny naturalnej. Oparta jest przede wszystkim na warzywach i owocach. Jej stosowanie jest bardzo proste i nie wymaga liczenia kalorii. Główne zasady diety to niełączenie białka zwierzęcego ze skrobią, pierwszy posiłek od godzinie 12:00 i odstawienie nabiału. Chociaż teorie, na których dieta Diamondów została oparta nie zostały poparte naukowo, to świat docenił to, że jej autorzy promowali zdrową żywność i holistyczne podejście do zdrowia i odchudzania. Czytaj więcej
Czy można jeść przed rezonansem? Wszystko zależy od jednego czynnika
Czy można jeść przed rezonansem? Wszystko zależy od jednego czynnika4 dni temu
Na pytanie, czy można jeść przed rezonansem, nie ma jednej prostej odpowiedzi. Ogólnie, przed rezonansem bez kontrastu można jeść, a przy kontraście czy znieczuleniu ogólnym trzeba przed badaniem pościć. Od tych reguł są jednak wyjątki. Są nimi np. stan zdrowia pacjenta oraz niektóre specjalistyczne badania z wykorzystaniem MRI. Dlatego przed badaniem koniecznie trzeba się upewnić u lekarza czy w pracowni rezonansu, czy w konkretnym przypadku można jeść, czy trzeba się do jedzenia powstrzymać. Czytaj więcej
Ryby wędzone można i warto jeść. Najlepiej przygotować je samemu. Sprawdź, jak wędzić ryby
Ryby wędzone można i warto jeść. Najlepiej przygotować je samemu. Sprawdź, jak wędzić ryby4 dni temu
Ryby wędzone mogą być cennym uzupełnieniem diety. Dostarczają pełnowartościowego białka i kwasów omega-3. Odpowiednio przygotowane nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jednak ze względu na obecność w nich węglowodorów aromatycznych z dymu wędzarniczego, nie należy po nie sięgać zbyt często. Ze względów bezpieczeństwa, najlepiej ryby przed wędzeniem zamrozić, a potem odpowiednio przygotować i wędzić na gorąco. Czytaj więcej
Dieta FMD ma zalety postu, ale nie wymaga rezygnowania z jedzenia. Pozwala schudnąć i poprawić stan zdrowia, ale nie jest dla każdego
Dieta FMD ma zalety postu, ale nie wymaga rezygnowania z jedzenia. Pozwala schudnąć i poprawić stan zdrowia, ale nie jest dla każdego5 dni temu
FMD dieta to 5-dniowy reżim dietetyczny, który należy powtarzać raz w miesiącu przez minimum trzy miesiące. Polega na znacznym ograniczeniu kaloryczności i podaży białka, ogranicza też spożycie węglowodanów. Wyklucza z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Pomaga u niektórych osób poprawić stan zdrowia i zapobiegać niektórym chorobom. Czytaj więcej
Barefooting to popularny trend, ale nie dla każdego będzie zdrową opcją. „Bose buty” dla jednych będą hitem, a dla innych przekleństwem
Barefooting to popularny trend, ale nie dla każdego będzie zdrową opcją. „Bose buty” dla jednych będą hitem, a dla innych przekleństwem5 dni temu
Barefooting to trend polegający na chodzeniu boso lub w specjalnych minimalistycznych butach. Dzięki temu stopa pracuje w najbardziej naturalny sposób, co ją wzmacnia i przynosi korzyści całej sylwetce. Może też pomagać w poprawianiu wyników sportowych. Mimo wielu korzyści, jakie w teorii przynieść może chodzenie w „bosych butach”, takie rozwiązanie nie jest wskazane w niektórych chorobach i wadach stóp. Czytaj więcej
Łosoś – co to za ryba i jakie ma właściwości? Czym różni się łosoś hodowlany od dzikiego?
Łosoś – co to za ryba i jakie ma właściwości? Czym różni się łosoś hodowlany od dzikiego?5 dni temu
Łosoś to kilka gatunków ryb, ale w naszych sklepach najpopularniejszy jest łosoś atlantycki. W większości są to ryby hodowlane, które wcale nie są gorsze pod względem wartości odżywczych od mięsa łososia dzikożyjącego. Łosoś jest najlepszym naturalnym źródłem kwasów omega-3, jakie znamy. Jego mięso obfituje w zdrowe tłuszcze i białko, jest bogate w witaminy i mikroelementy. A przy tym jest bardzo smaczne. Czytaj więcej
Mikroplastik w wodzie – co to jest, skąd się bierze i jakie stanowi zagrożenie? Czy można usunąć mikroplastik z wody?
Mikroplastik w wodzie – co to jest, skąd się bierze i jakie stanowi zagrożenie? Czy można usunąć mikroplastik z wody?6 dni temu
Mikroplastik w wodzie to między innymi bardzo małe kawałki plastikowych opakowań. Nie są widoczne gołym okiem, a części nie widać nawet pod mikroskopem. Nie rozkładają się na proste, naturalne związki chemiczne, lecz ulegają jedynie dalszemu rozdrobnieniu. Przenikają z układu pokarmowego do krwi, a stamtąd do komórek, gdzie powodują zaburzenia w ich funkcjonowaniu. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA