Pomysły na obiad wysokobiałkowy. Te produkty i potrawy są bogate w proteiny

obiad wysokobiałkowy fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY
Obiad wysokobiałkowy można przygotować nie tylko w wersji mięsnej, ale i wegetariańskiej. Wystarczy sięgnąć po wysokoproteinowe produkty i użyć ich w kuchni. W jednej porcji obiadowej znajdzie się wtedy nawet 50 g białka. Aby całe menu można było uznać za wysokobiałkowe, powinno dostarczać 1,6-2,4 g białka na kilogram masy ciała dziennie. W przypadku osoby ważącej 60 kg to oznacza 96-144 g białka w sumie we wszystkich posiłkach.
Ewa Cwil / 22.09.2024 05:04
obiad wysokobiałkowy fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY

Szykując obiad wysokobiałkowy, nie trzeba jadać wyłącznie mięsa czy jaj. Oczywiście są to dobre źródła cennego białka, ale istnieją produkty nabiałowe i roślinne, które są od mięsa bogatsze w proteiny. Są to między innymi niektóre gatunki serów i nasion, których można użyć jako dodatku do potrawy. Pokażemy ci, jak je włączać do diety białkowej.

Spis treści:

  1. Pomysły na obiad wysokobiałkowy
  2. Obiady wysokobiałkowe – przepisy

Pomysły na obiad wysokobiałkowy

Źródłem białka w diecie mogą być produkty odzwierzęce oraz roślinne. Część z nich nadaje się jako główny składnik wysokobiałkowego obiadu, inne warto do niego dodawać, jako składnik wzbogacający smak potrawy, ale i dodający ekstra porcję protein.

Warto pamiętać, że białko pochodzenia zwierzęcego jest pełnowartościowe, czyli dostarcza wszystkich aminokwasów, których organizm potrzebuje. Takich białek nie zawiera większość roślin. Ale są wyjątki. O tym niżej. 

Najlepsze produkty zwierzęce do obiadu wysokobiałkowego

Najcenniejsze źródła białka pochodzenia zwierzęcego (w 100 g produktu):

  • Ser parmezan – około 35 g białka
  • Pierś z kurczaka (gotowana) – około 31 g białka
  • Wołowina (chuda, gotowana) – około 31 g białka
  • Indyk (gotowany) – około 29 g białka
  • Filet z łososia (gotowany) – około 25 g białka
  • Ser cheddar (twardy) – około 25 g białka
  • Tuńczyk w puszce (w wodzie) – około 23-26 g białka
  • Jaja (gotowane) – około 13 g białka
  • Chudy ser twarogowy – około 11-15 g białka
  • Jogurt grecki (naturalny) – około 10 g białka

Wegetariańskie źródła białka w obiedzie wysokobiałkowym

Oto lista 10 produktów spożywczych wegetariańskich, które zawierają najwięcej białka na 100 g:

  • Seitan – 75 g białka
  • Nasiona konopi – 30 g białka
  • Orzechy ziemne – 26 g białka (w zależności od odmiany)
  • Tempeh – 19 g białka
  • Chia (nasiona) – 16 g białka
  • Tofu – 8-15 g białka (w zależności od rodzaju)
  • Edamame (gotowane) – 11 g białka
  • Soczewica (gotowana) – 9 g białka
  • Ciecierzyca (gotowana) – 8.9 g białka
  • Quinoa (gotowana) – 4.1 g białka

Źródła pełnowartościowego białka roślinnego

Pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, występuje w kilku produktach roślinnych. Najlepszymi źródłami pełnowartościowego białka roślinnego są:

  • Quinoa – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją pełnowartościowym źródłem białka.
  • Amarantus – podobnie jak quinoa, amarantus dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów.
  • Nasiona konopi – są bogate w pełnowartościowe białko oraz zawierają zdrowe tłuszcze.
  • Soja i jej przetwory (np. tofu, tempeh) – soja dostarcza kompletny profil aminokwasów i jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego.

Te produkty mogą być kluczowymi składnikami w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, zapewniając pełnowartościowe białko. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby „mięsożercy” choć raz po raz sięgali po te produkty.

Obiady wysokobiałkowe – przepisy

Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na obiady proteinowe. Przekonasz się, że można jeść w sposób urozmaicony i smaczny. Zainspiruj się i układaj własne kompozycje potraw.

Szybki obiad wysokobiałkowy

W przepisie znajduje się około 50 g białka i ok. 701 kcal.

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia,
  • 1/2 szklanki ugotowanej quinoa (około 90 g),
  • 1 szklanka zielonego groszku (około 150 g),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj quionoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Filet z łososia dopraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową.
  3. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.
  4. Ugotowaną quinoa i zielony groszek podgrzej na patelni z oliwą. Skrop cytryną przed podaniem.

Szybki obiad wysokobiałkowy

fot. Szybki obiad wysokobiałkowy/ Adobe Stock, Maresol

Wysokobiałkowy obiad wege

Oto wysokobiałkowy obiad bez mięsa. W przepisie znajduje się około 49 g białka i ok. 523 kcal.
Składniki:

  • 200 g tofu,
  • 1/2 szklanki nasion konopi (około 30 g),
  • 1 szklanka brokułów (około 150 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 30 g podsmażanych pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój w kostkę i smaż na oleju kokosowym, aż będzie złociste.
  2. Dodaj pokrojone brokuły i smaż przez około 5 minut.
  3. Dodaj posiekany czosnek oraz sos sojowy, smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Na koniec dodaj nasiona konopi i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Wysokobiałkowy obiad wege

fot. Wysokobiałkowy obiad wege/ Adobe Stock, FomaA

Obiad wysokobiałkowy z makaronem

W przepisie znajduje się około 45,5 g białka i ok. 830 kcal.

Składniki:

  • 100 g pełnoziarnistego makaronu,
  • 100 g chudej wołowiny,
  • 1 szklanka szpinaku (około 30 g),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki parmezanu (około 20 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Wołowinę pokrój w paski i smaż na oliwie, aż będzie dobrze wysmażona.
  3. Dodaj posiekany czosnek i szpinak, smaż, aż szpinak zwiędnie.
  4. Wymieszaj z ugotowanym makaronem i posyp startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.

Obiad wysokobiałkowy z makaronem

fot. Obiad wysokobiałkowy z makaronem/ Adobe Stock, Liudmyla

Wysokobiałkowy obiad na redukcji

W przepisie znajduje się około 51 g białka i ok. 480 kcal.

Składniki:

  • 200 g filetu z tuńczyka w puszce (w wodzie),
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (około 125 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mały pomidor (około 100 g),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g kaszy quinoa (suchej),
  • opcjonalnie: garść rukoli i cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękka. Równocześnie ugotuj kasze quinoa zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Filet z tuńczyka odcedź i rozdrobnij widelcem.
  3. Pomidora pokrój w kostkę.
  4. Wymieszaj tuńczyka z ugotowaną fasolką i pomidorem.
  5. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.

Wysokobiałkowy obiad na redukcji

fot. Wysokobiałkowy obiad na redukcji/ Adobe Stock, Marco Mayer

Czytaj także:
Wysokobiałkowe śniadanie: zalety, jak przygotować
Jak zrobić naleśniki proteinowe? 3 przepisy
Za dużo białka w diecie: czym to może grozić?

Redakcja poleca

REKLAMA